Ce spune un psiholog de renume despre cazul preotului Visarion Alexa. „Avea clar o tulburare” (Exclusiv)

Stan Filon 19.09.2022, 22:11
Ce spune un psiholog de renume despre cazul preotului Visarion Alexa. „Avea clar o tulburare” (Exclusiv)

Ce spune un psiholog de renume despre cazul preotului Visarion Alexa și cum afectează acesta Biserica Ortodoxă Română. Specialistul a analizat în exclusivitate pentru Playtech.ro cazul care a atras atenția publică în ultimele zile, după ce omul lui Dumnezeu a fost reținut de procurori, cel puțin pentru câteva ore. Se pare că în fața magistraților ar fi recunoscut că a căzut în ispită.

Ce spune un psiholog de renume despre cazul preotului Visarion Alexa

„Profilul psihologic al enoriașei are legătură cu noțiunea clară de nefavorizare a niciunui tip de atracție și atunci cu atât mai mult preotul ce avea clar o tulburare de comportament sexual a fost incitat prin această neacceptare a prezenței masculine”, a declarat psihologul Radu Leca pentru Playtech.ro. 

Psihologul spune că greșeala îi aparține în exclusivitate preotului respectiv și nu trebuie în niciun fel blamați ceilalți preoți.

Ce spune un psiholog de renume despre cazul preotului Visarion Alexa
Ce spune psihologul Radul Leca (foto) despre cazul preotului Visarion Alexa

„Avem de-a face cu un scenariu”

„Din punct de vedere psiho-emoțional, impactul psihologic cu toxicitate crescută în viața unui om în conformitate cu tot ceea ce înseamnă lupta cu autoritatea și dezamăgirea în ceea ce privește o autoritate de tip spiritual aduce de la sine schimbări majore în tot ceea ce înseamnă raporturile cu Biserica, indiferent daca aceasta este cea Catolica sau cea Ortodoxă. Avem de-a face cu un scenariu, iar acel scenariu este din păcate azi, în știrea de față, unul împotriva Bisericii Ortodoxe din România. Doar că nu trebuie sa tratăm Biserica din punct de vedere al imaginii sale ce până acum a fost una excepțională prin prisma unui singur incident”, susține același Radu Leca.

Psihologul spune că astfel de cazuri pot apărea în orice breaslă, nu doar în cea bisericească, iar cazul preotului Visarion Alexa trebuie tratat ca fiind unul izolat.

„Avem de-a face cu un incident izolat”

„Avem de-a face în orice ramură, fie ea judiciară, juridică, fie ea una de sociologie sau de filosofie, de medicină, de tip religios, și cu uscături prezente în interior. Și atunci există și persoane care pot face rău. Din știrea respectivă se înțelege cu stupoare că o persoană care îmbracă sutana preoțească a dorit împotriva dorinței unei enoriașe să întrețină raporturi sexuale cu perversiuni. Acest gen de abordare nu e extins în interiorul Bisericii Ortodoxe, ci avem de-a face cu un incident izolat”, a mai sunat verdictul psihologului.

Preotul Visarion Alexa a fost arestat recent pentru câteva ore și ulterior plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce o enoriașă l-a acuzat că a agresat-o sexual. mai exact, femeia spune că preotul a atins-o pe părțile intime, fără acordul ei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...