Noi servicii medicale care apar de la 1 aprilie. Toți românii trebuie să știe asta

Iancu Andreea 28.03.2022, 19:54
Noi servicii medicale care apar de la 1 aprilie. Toți românii trebuie să știe asta

Sistemul medical din România ar putea să se schimbe. Potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Executiv săptămâna trecută, apar noi servicii medicale de la 1 aprilie. Această modificare ar urma să asigure accesul permanent al pacienților la serviciile medicale pe care le acordă medicii de familie. Serviciile de diagnostic și terapie ar urma să fie stabilite printr-o serie de norme în perioada următoare și incluse în actul legislativ.

Servicii medicale noi, din aprilie. Care sunt beneficiile pacienților români asigurați la stat

Medicii de familie din România ar urma să asigure accesul permanent al pacienților la serviciile medicale de la stat, în urma unui proiect de hotărâre pe care Guvernul l-a adoptat în urmă cu câteva zile. Acest act normativ stabilește că medicii de familie vor putea să diagnosticheze și să trateze anumite boli chiar la domiciliul pacienților și nu doar la cabinet, așa cum era prevăzut până în prezent. Serviciile ar urma să fie, teoretic, disponibile din luna aprilie.

Astfel, una dintre cele mai importante schimbări anunțate de către proiectul de HG adoptat de către Guvern ar fi introducerea, în pachetul de asistență medicală de bază, a unor servicii de diagnostic și terapie. De asemenea, ar urma să fie redusă perioada de recuperare sau numărul de internări care nu sunt necesare. Pentru a putea să fie aplicate noile modificări, proiectul adoptat de Executiv va trebui să fie publicat în cadrul Monitorului Oficial.

Noi servicii medicale din aprilie, pentru pacienții români
Schimbări anunțate în cadrul serviciilor disponibile la medicul de familie

Medicii de familie vor oferi servicii de diagnostic și tratament la domiciliu

Noile servicii medicale vor putea fi acordate de către medicii de familie numai persoanelor asigurate de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului, ori la locația solicitării, în cadrul programului de lucru sau a unui program prelungit.

Aceste servicii ar urma să fie acordate potrivit specializării medicului, iar pacientul aflat pe lista acestuia va beneficia doar de anumite terapii. Deocamdată, tipul de diagnostice și servicii ce se vor putea acorda la domiciliu nu sunt disponibile în proiectul de HG aprobat de Executiv, ci urmează să fie stabilite prin normele care vor apărea ulterior.

Ce proceduri ar putea fi aplicate la domiciliu

Având în vedere legislația actuală și echipamentele disponibile și necesare în cazul unor diagnostice, cel mai probabil este vorba despre proceduri simple, printre care se regăsesc măsurarea pulsului, a tensiunii arteriale, efectuarea unei electrocardiograme, a spirometriei (măsurarea volumului de aer expirat), pulsoximetriei (nivelul saturației de oxigen din organism), măsurarea forţei musculare cu dinamometrul sau diverse teste clinice.

Nota de fundamentare a proiectului prevede „acordarea de către medicii de familie a unor servicii medicale diagnostice și terapeutice diversificate, conform curriculei de pregătire în specialitate, adaptate nevoii de îngrijiri a pacienților, atât la nivelul cabinetului, cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării, creează premisele privind asigurarea accesului permanent la serviciile medicale acordate de medicii de familie cu diminuarea perioadei de recuperare a sănătății și reducerea numărului de internări evitabile”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...