Un medic de familie critică ridicarea restricțiilor: „Acuma stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii”

Ana Anitoiu 10.03.2022, 17:21

Un medic de familie a criticat ridicarea restricțiilor ce erau impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Doctorul a transmis, joi, un mesaj de felicitare ironic pentru autoritățile care au luat această decizie, și a dezvăluit ce înseamnă lipsa obligativității purtării măștilor de protecție în spitale.

Ce mesaj le-a transmis medicul de familie autorităților

Guvernul a hotărât să nu prelungească starea de alertă după data de 8 martie. Toate restricţiile impuse până marți în contextul pandemiei de coronavirus au fost ridicate. Printre acestea se numără și obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice.

„Felicitări pentru ridicarea tuturor restricţiilor. Acuma stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii, bineînţeles nu le pasă că sunt aduşi copii mici, sănătoşi, de doar câteva luni, la evaluare sau seniori cu boli cronice, unele grave”, a scris, joi, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu, care a adăugat că mai lipseşte să fie pus „un tonomat cu seminţe”.

Un medic de familie critica ridicarea restrictiilor
Ridicarea restrictiilor in Romania, criticata de un medic de familie. Foto: pexels.com

Ministrul Sănătății, despre ridicarea restricțiilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut unele precauții atunci când a anunțat ridicarea restricțiilor în România. Oficialul a precizat că din 9 martie românii nu mai au limite cu privire la accesul în diverse spații și nici unele referitoare la orar, iar certificatul PLF și certificatul electronic COVID-19 nu se mai cer la intrarea în țară.

Însă, ministrul Sănătății a spus că deși nu mai este obligatorie, este recomandată purtarea măștilor de protecție în continuare în spațiile aglomerate. Alexandru Rafila a dat câteva exemple de locuri în care românii ar trebui să le poarte, din proprie inițiativă: unități sanitare, piețe, mijloace de transport în comun, precum și grădinițe, școli și universități.

„De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate, fie că sunt închise sau deschise rămâne o recomandare de luat în seamă. Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, rămân valabile”, a mai spus ministrul Sănătății, atrăgând atenția că nu s-a încheiat transmiterea comunitară.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.565 de cazuri noi de COVID-19, cu 611 mai puține decât în ziua anterioară. Dintre acestea, 407 au fost reinfectări la persoane testate pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile de la prima infectare. Bilanțul negru al pandemiei de coronavirus în România a crescut cu 70 de decese.

În spitalele din țară sunt internate 4.068 de persoane cu COVID-19, cu 272 mai puține decât în ziua anterioară. În secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) sunt internate 630 de persoane, cu trei mai puține decât în ziua precedentă.

Din totalul celor internați cu COVID-19 în spitalele din țară, 229 sunt minori. Dintre aceștia, 225 se află în secții, cu 26 mai puțin decât în ziua precedentă, iar patru se află la ATI, cu doi mai puțin decât în ziua anterioară.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...