Noi negocieri între Rusia și Ucraina. Cele două țări ar putea ajunge la un acord. „Putem observa progrese semnificative”

Beatrice Dumitru 13.03.2022, 16:36
Noi negocieri între Rusia și Ucraina. Cele două țări ar putea ajunge la un acord. „Putem observa progrese semnificative”

După 18 zile de război în care mii de civili, printre care și copii, și-au pierdut viața, Rusia și Ucraina dau semne că ar putea ajunge la o înțelegere. Cele două țări se pregătesc de o nouă rundă de negocieri, dar  Ucraina a spus că este dispusă dicute, dar nu să predea sau să accepte vreun ultimatum.

Noi discuții între Rusia și Ucraina

Discuțiile dintre diplomații ucraineni și ruși desfășurate până acum nu au ajuns la nicun rezultat, în timp ce numărul deceselor în rândul civililor continuă să crească, iar ambele țări s-au acuzat cu privire la folosirea armelor chimice.

Săptămâna viitoare ar putea avea loc a patra rundă de negocieri pentru pace între Ucraina și Rusia. Un membru al delegației de la Moscova a declarat că s-au înregistrat „progrese semnificative” în discuțiile cu delegația ucraineană, după 18 zile de război, informează CNN.

Noi negocieri între Rusia și Ucraina. Cele două țări ar putea ajunge la un acord. „Putem observa progrese semnificative”
Ucraina și Rusia, noi discuții.

Dacă comparăm pozițiile Rusiei și ale Ucrainei în negocierile de la început și acum, putem observa progrese semnificative. Mă aștept ca progresul să crească într-o poziție unificată a ambelor delegații și într-un document semnat”, a spus Leonid Slutski.

Va fi programată o întâlnire, a patra rundă de negocieri. Ar putea fi mâine, poimâine. Sunt diverse propuneri pe masa negocierilor acum, sunt multe, inclusiv privind o reglementare politică și, cel mai important, o reglementare militară. Propunerile noastre sunt pe masă. Sunt foarte dure. Printre acestea, retragerea trupelor, încetarea focului. Nu vom renunța la niciun punct, din principiu”, a declarat și Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Unde ar putea avea loc negocierile

Și președintele Vladimir Putin a declarat, vineri, că au existat „anumite progrese” în negocierile cu Ucraina, însă oficialii și diplomații americani și europeni sunt sceptici cu privire la starea discuțiilor. Chiar Emmanuel Macron a spus după o conversație cu liderul de la Kremlin că acesta nu pare dispus să găsească o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului.

Deocamdată nu se știe unde vor avea loc discuțiile. Primele trei runde s-au desfășurat în Belarus, așa cum a cerut Rusia, dar Volodmir Zelenski a propus ca de data aceasta negocierule să se poarte la Ierusalim.

În prezent nu este constructiv să organizăm întâlniri în Rusia, Ucraina sau Belarus. Nu acestea sunt locurile în care putem fi de acord să oprim războiul. Consider că Israelul, în special Ierusalimul, este un astfel de loc? Răspunsul este da”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Rusia nu a respins ideea ca negocierile să ibă loc la Ierusalim, a spus o sursă diplomatică, dar Israelul nu este sigur că ar trebui să găzduiască aceste discuţii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...