Noi măsuri pentru relansarea economiei în România. Ce pregătește Guvernul

Andrei Cezar 27.05.2020, 16:40
Noi măsuri pentru relansarea economiei în România. Ce pregătește Guvernul

Guvernul pregătește noi măsuri de relansare economică în România. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și șeful cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, au susținut un briefing la finalul ședinței de guvern de astăzi și au anunțat care vor fi obiectivele în perioada următoare.

Guvernul pregătește noi măsuri pentru relansare economică

Executivul a adoptat astăzi, în ședință de guvern, mai multe acte normative pentru gestionarea situației provocate de epidemia de coronavirus. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat că au fost adoptate două ordonanțe de urgență care au eliminat ”unele bariere” ce țin de programul IMM Invest.

”În ceea ce privește creditele de investiții, garanția de stat se va face doar asupra investiției.

În cazul liniilor de credit, garanția se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarul progamului instituțiilor de credit.

O altă barieră eliminată: acel criteriu COVID a ieșit din această schemă.

Aș vrea să anunț că astăzi la ora 09.00 am depășit plafonul de un miliard de lei și erau deja aprobate 1.441 de credite.

Un al doilea act normativ, o ordonanță pentru măsuri fiscale. Aici continuăm șirul măsurilor fiscale pe care le-am luat pentru a-i ajuta pe antreprenori și pe angajați în această perioadă. Sunt câteva prorogări de termene.

Este un șir lung de măsuri pe care le-am luat, iar efectul acestor măsuri pentru buget, până acum, înseamnă, în doar aceste două luni și jumătate, aproape 1,5% din PIB.

Am ieșit pe piețele internaționale unde suntem judecați la sânge și analiza pe care o fac acesșști investitori, asupra modului în care guvernăm este la superlativ. ”, a declarat Florin Cîțu.

Ionel Dancă: ”600 de milioane de lei alocați pentru Ministerul Sănătății”

Șeful Cancelariei prim-ministrului a declarat că au fost aprobate o serie de măsuri, în special în domeniul sanitar. Una dintre ele vizeză acoperirea cheltuileilor de carantină ale instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății.

”A fost aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru alocarea din fondul de rezervă, aflat la dspoziția primului ministru, de 600 de milioane de lei pentru Ministerul Sănătății, pentru acoperirea cheltuielilor de carnatină.

În domeniul fondurilor europene a fost adoptat un memorandum pentru instituirea unui mecanism de pregatire a proiectelor europene pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027. Astăzi a fost aprobat un proiect de OUG înaintat de Ministerul Fondurilor Europene pentru alocarea sumei de 100 de euro pentru pregătirea acestor proiecete.” a declara Ionel Dancă.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/713631746135564/

Urmăriți Impact.ro și pe