Adevărul nespus despre creșterea pensiilor. Ce discuții au loc în Guvern pe tema majorării

Andrei Cezar 27.05.2020, 13:28

Creșterea pensiilor românilor, subiect tabu pentru miniștrii din Guvernul Orban. Florin Cîțu și Violeta Alexandru nu comunică pe marginea acestui subiect extrem de important, astfel că nu se știe dacă se vor majora sau nu pensiile de la 1 septembrie, potrivit legii.

Ce nu se spune despre creșterea pensiilor

Mai sunt trei luni de zile până în momentul în care Legea Pensiilor va intra în vigoarea. De la 1 septembrie, teoretic, toți pensionarii din România vor beneficia de o majorare a venitului cu 40%. Punctul de pensie ar urma să ajungă la valoarea de 1.775 de lei, de la 1.265 de lei cât este în prezent.

Analiștii sunt de părere că o creștere a punctului de pensie va fi posibilă doar cu 10% în acest an, iar diferența să fie acordată în 2021 și 2022, potrivit Antena3.ro.

Scenariul cel mai pesimist luat în calcul este ca majorarea pensiilor să fie amânată.

Adevărul nespus despre creșterea pensiilor. Ce discuții au loc în Guvern pe tema majorării
Adevărul nespus despre creșterea pensiilor. Ce discuții au loc în Guvern pe tema majorării

Florin Cîțu, sceptic în privința creșterii pensiilor

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, declara, în urmă cu câteva zile, că această lege pune presiune pe buget și că va merge în fața premierului cu două scenarii privind cheltuielile bugetare.

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.” a declarat Cîțu la România TV.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a recunoscut că nu știe care sunt scenariile pe care ministrul Finanțelor i le va prezenta premierului și că ei nu i-au fost prezentate.

La finaul săptămânii trecute, prim-ministrul Ludovic Orban a dat asigurări că punctul de pensie va crește, însă cu cât, rămâne de văzut. Premierul a declarat că majorarea va depinde foarte mult de ”starea economiei și de capacitatea efectivă de a plăti pensiile”.

Peste 4 milioane de pensionari așteaptă o decizie din partea Guvernului.

Urmăriți Impact.ro și pe