Negocieri pentru pace. Ce vrea să spună Volodimir Zelenski atunci când vorbește despre neutralitatea Ucrainei?

Beatrice Dumitru 29.03.2022, 00:25
Negocieri pentru pace. Ce vrea să spună Volodimir Zelenski atunci când vorbește despre neutralitatea Ucrainei?

Într-un interviu acordat jurnaliştilor ruşi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit pe larg despre un punct important al negocierilor de pace dintre Moscova și Kiev: posibilitatea neutralităţii pentru Ucraina. „Suntem gata să acceptăm acest lucru. Acesta este cel mai important punct”, a declarat președintele Ucrainei. Discuțiile dintre Rusia și Ucraina se vor relua la Istanbul.

Neutralitatea, pe masa negocierilor

Volodimir Zelenski și oficialii ucraineni au declarat de mult timp că sunt dispuși să discute despre neutralitatea Ucrainei, dacă NATO nu este pregătită să accepte țara în alianță. Teoretic, acest lucru ar răspunde uneia dintre cerințele lui Vladimir Putin, ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO.

Dar nu este atât de simplu, iar Zelenski a precizat, de asemenea, că Ucraina va respinge „neutralitatea” fără garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, mai ales în acest moment, când țara sa este bombardată de Rusia, notează CNN.

Negocieri pentru pace. Ce vrea să spună Volodimir Zelenski atunci când vorbește despre neutralitatea Ucrainei?
Volodimir Zelenski, despre neutralitatea Ucrainei. 

Sunt interesat să mă asigur că nu este doar o altă bucată de hârtie la fel ca Memorandumul de la Budapesta”, a spus el.

Cum poate reununța Volodimir Zelenski la neutralitatea Ucrainei

Liderul de la Kiev se referea la un moment din istoria post-Războiului Rece. Odată cu prăbușirea URSS, Ucraina, cel puțin pe hârtie, a intrat în posesia celui de-al treilea cel mai mare stoc nuclear din lume. Dar Rusia a menținut controlul  asupra acestor arme.

Ucraina a semnat un acord în 1994 pentru a renunța la armele nucleare staționate pe teritoriul său în schimbul garanțiilor de securitate, inclusiv protecția integrității teritoriale și a independenței politice a țării. Însă Moscova, deși semnatară a Memorandumului, a încălcat acordul când a anexat Crimeei, în 2014, și a invadat fosta republică sovietică în februarie.

Mihailo Podoliak, consilier al lui Zelenski, a spus că acele garanții de securitate trebuie să includă un angajament din partea garanților de a ajuta Ucraina în caz de agresiune. Iar neutralitatea nu este ceva la care președintele de la Kiev poate renunța, pur și simplu, deoarece aderarea la NATO este menționată în constituția Ucrainei.

Iar Volodimir Zelenski le-a spus ziariștilor ruși că acele garanții de securitate ar trebui să fie urmate de un referendum în Ucraina.

De ce? Pentru că avem o lege despre referendumuri. Schimbări ale cutare sau cutare statut. Iar garanțiile de securitate presupun schimbări constituționale. Înțelegi, nu-i așa? Modificări constituționale”, a declarat președintele Ucrainei.

Și aceasta este diferența. Rusia are un sistem politic construit în jurul unui singur om, Vladimir Putin, în timp ce Volodimir Zelenski conduce un stat democratic. Chiar dacă neutralitatea este pe masa negocierilor, poporul ucrainean va trebui să își spună cuvântul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...