Noi detalii despre Programul Rabla Clasic şi Programul Rabla Plus din 2022. A fost mărit bonusul de casare

Bogdan Bârliga 13.01.2022, 17:45
Noi detalii despre Programul Rabla Clasic şi Programul Rabla Plus din 2022. A fost mărit bonusul de casare

Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor fi lansate  în acest an pe data de 4 februarie și autoritățile susțin că au alocat un buget record.

Printre noutăți se numără și desfășurarea celor două programe conform unei programări pe trei ani, a anunțat într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Bonusul de casare a fost mărit pentru Programul Rabla 2022

Ediţia din acest an a programului “Rabla” va începe pe data de 4 februarie în Vinerea Verde și de data aceastea programul pentru stimularea înnoirii parcului auto va fi pus în practică în mai multe etape.

Cea mai importantă modificare implementată pentru Programul Rabla 2022 constă în mărirea bonusului de casare: cei care vor să cumpere un autoturism nou prin acest program pot preda la Remat două mașini cu o vechime mai mare de 15 ani.

„În 2022 se poate ajunge la o sumă maximă de 16.500 lei în cazul în care beneficiarul va preda la casare două autoturisme, ambele mai vechi de 15 ani. Acesta va beneficia şi de prima de 3.000 de lei pentru hibrid sau 1.500 lei pentru emisii CO2 scăzute” a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Prima de casare în Rabla Clasic are valoarea de 6.000 de lei și se adaugă un ecobonus de vechime de 1.500 lei pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani cu normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru a obține suma maximă trebuie casate două mașini mai vechi de 15 ani și datele oferite de Administrația Fondului pentru Mediu indică următorul calcul: pentru casarea a două autoturisme statul oferă 12.000 de lei, din care 9000 de lei reprezintă prima de casare cumultată plus două ecobonusuri de vechime cu o valoare de 1.500 lei fiecare.

O altă modificare importantă o reprezintă faptul că o mașină veche este eligibilă pentru programul Rabla 2022 doar dacă este înmatriculată în România de cel puțin 6 ani.

Modificare importantă în Programul Rabla Plus 2022

În acest an achiziția unei mașini cu sistem de propulsie full electric prin Programul Rabla Plus este condiționată de caserea unui autoturism vechi pentru a putea primi ecobonusul alocat pentru acest program.

Au fost înăsprite și condiţiile pentru ca autoturismele noi să poată fi finanţate prin programele Rabla Clasic şi Rabla Plus în acest an.

Cantitățile de emisii de CO2/km acceptate au fost scăzute cu cinci grame și noile valori reprezintă pragul de eligibilitate şi pragul de ecobonus.

Buget de 1,2 miliarde de lei pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Autoritățile și-au propus să scoată din circulație până în anul 2026 cel puțin 250.000 de mașini poluante și din acest motiv suma alocată programelor de înnoire a parcului auto național este cea mai mare de până acum.

„Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei”, a spus ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Este prima dată când se planifică implementarea celor două programe pe 3 ani și regulile de acum ar trebui să rămână în vigoare.

În acest an va fi lansat și un program destinat strict instituţiilor, autorităţilor publice locale şi instituţiilor guvernamentale sau deconcentrate, prin care va fi asigurată o finanţare de 80% pentru achiziţionarea de maşini electrice sau hibrid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...