Bill Gates începe să devină un personaj negativ, ca în filme. Chiar dacă miliardarul alocă sume enorme de bani pentru cercetări care să ajute omenirea și planeta, se găsesc mereu pe Internet câțiva indivizi care să-i aducă niște acuzații delirante. Culmea, aceste teorii se răspândesc pe Internet cu viteza luminii.
Ultima acuzație este de domeniul fantasticului: Bill Gates vrea să ne fure soarele! Totul a plecat de la ultima donație pe care a făcut-o miliardarul american. Acesta a oferit o sumă mare de bani unei echipe de oameni de știință de la Harvard University, pentru un proiect în care sunt testați aerosoli care ar putea fi importanți în geoingineria solară.
Mai exact, cercetătorii caută soluții pentru refacerea stratului de ozon, din cauza căruia avem efectul de seră și creșterea constantă a temperaturii. Drept urmare, ghețarii se topesc, avem parte de mai multe uragane și alunecări de teren și multe alte fenomene naturale forțate.
Ei bine, internauții au interpretat acest lucru într-un mod halucinant. Aceștia spun că Bill Gates vea să ne fure soarele. Imediat cum s-a aflat de acest proiect și de implicarea lui Bill Gates, pe Twitter au și apărut opinii care spun că aceasta este o activitate criminală, iar scopul final ar fi „blocarea Soarelui” pentru pământeni. Acestea au prins avânt la mijlocul lui februarie, când locuitorii din Texas s-au confruntat cu furtuni de zăpadă nemiloase.
Website-ul conservator de știri The Western Journal a scris în decembrie că planul lui Gates include ”estomparea luminii solare pentru a răci Pământul”, citând o informație de la Reuters despre oameni de știință care vor derula un experiment aerian în iunie 2021. Tabloidul britanic The Daily Mail a scris în 2019 că Gates ”vrea să împrăștie milioane de tone de praf în stratosferă pentru a opri încălzirea globală”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Așa cum a fost descris în revista Nature în 2018, conceptul este de a difuza în stratosferă particule care ar putea răci planeta prin reflexia unei părți din razele Soarelui. ”Nu este un test de geoinginerie solară în sine”, scrie pe website-ul ScoPEx. ”De fapt vom observa cum interacționează particulele una cu alta, cu aerul stratosferic înconjurător și cu radiațiile solare și infraroșii. Înțelegerea mai bună a acestor procese ne va ajuta să răspundem la întrebări practice despre posibilitatea găsirii de aerosoli care să reducă sau să elimine pierderile de ozon fără a implica alte riscuri”.
În testul viitor, echipa urmărește să ridice o incărcătură de carbonat de calciu cu un balon de înaltă altitudine până la 20 de km deasupra solului. O cantitate mică de substanță, între 100 g și 2 kg, va fi eliberată pentru a crea un strat lung de un kilometru și cu un diametru de 100 m. Balonul va face măsurători ale schimbărilor.
Scopul final este de a măsura cum modifică aerosolii chimia stratosferei. Datele pot spori capacitatea modelelor de calcul de predicție a modului în care geoingineria pe scară largă poate influența ozonul planetei, au explicat oamenii de știință de la Harvard.
”Testul nu va reprezenta nicio amenințare la adresa oamenilor sau a mediului. Carbonatul de calciu este un compus chimic netoxic, comun în natură. Nu încercăm de exemplu, să testăm dacă este posibil să împrăștiem lumina solară înapoi în spațiu, deoarece nu există nicio incertitudine științifică importantă despre această chestiune”.