Nivelul de alertă a fost ridicat pentru Belarus. România recomandă evitarea călătoriilor

Ana Anitoiu 09.03.2022, 10:25
Nivelul de alertă a fost ridicat pentru Belarus. România recomandă evitarea călătoriilor

Nivelul de alertă a fost ridicat de România pentru Belarus. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în această țară, iar pe cei care se află deja pe teritoriul acestui stat îi sfătuiește să ia în considerare să plece cât mai curând. Sunt încă disponibile zboruri comericale și se poate circula pe cale rutieră.

De ce a fost crescut nivelul de alertă pentru Belarus

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a fost crescut nivelul de alertă pentru Belarus de la 3 din 9, „Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase”, la 5 din 9, „Evitați călătoriile neesențiale!”. Decizia a fost luată în contextul deteriorării situației de securitate din regiune, cauzată de ofensiva militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Războiul pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina este dus inclusiv prin folosirea teritoriului Republicii Belarus. În plus, la decizia luată s-au luat în considerare evoluțiile în planul situației regionale umanitare și de securitate.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că prin această decizie România se aliniază la nivelul alertelor de călătorie ce au fost emise recent de cele mai multe dintre statele membre ale Uniunii Europene care au reprezentare diplomatică în Republica Belarus.

Nivelul de alerta a fost ridicat pentru Belarus 
Presedintele Belarusului, Alexandr Lukasenko, si liderul rus Vladimir Putin

Ce trebuie să știe românii care sunt în Belarus

Potrivit noului nivel de alertă, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor să evite pe cât posibil călătoriile în Republica Belarus ce nu sunt esențiale. În plus, cei care se află temporar în această țară trebuie să ia în considerare să o părăsească cât de repede pot. Au la dispoziție atât zboruri comerciale, cât și mijloace de transport pe cale rutieră.

În plus, românii care sunt în Belarus sunt sfătuiți să evite adunările publice, să evite circulația pe timp de noapte, să ia toate măsurile posibile pentru asigurarea securității individuale, să monitorizeze mass-media locală pentru a fi la curent cu situația generală, precum și să aibă mereu la ei documentele de identitate și călătorie, inclusiv viza sau permisul de ședere în această țară.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că cetățenilor români le este recomandat să evite total orice deplasare în zonele aflate în apropierea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

MAE a mai transmis că românii care se află sau tranzitează Republica Belarus pot cere asistență consulară la Ambasada României la Minsk. Ministerul le recomandă cetățenilor români care sunt în această țară să își înregistreze cât mai repede prezența pe site-ul: econsulat.ro.

Cei care se confruntă cu o situație dificilă, cu un caracter de urgență, pot suna la numărul de telefon al misiunii diplomatice a României la Minsk: +375291060090. Românii din Belarus pot folosi și aplicația „Călătoreşte în siguranţă” ce oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Pe de altă parte, MAE a avertizat că cei care ignoră avertismentele și merg în zone de risc își asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele ce pot decurge în urma unei situaţii de criză consulară. Ministerul a subliniat că posibilitățile de intervenție ale reprezentanților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră, în situații de urgență, sunt limitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...