Nigeria a confirmat 21 de cazuri de variolă a maimuței în acest an

Elena Avramescu 30.05.2022, 07:12
Nigeria a confirmat 21 de cazuri de variolă a maimuței în acest an

Variola maimuță, o infecție virală de obicei ușoară, este endemică în țările africane Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo și Nigeria. Dar a provocat alarmă globală după ce peste 200 de cazuri suspectate și confirmate de virus au fost detectate în cel puțin 19 țări de la începutul lunii mai, majoritatea în Europa. Nu au fost raportate decese până acum.

 

Nigeria a confirmat 21 de cazuri de variola maimuței de la începutul anului, cu un deces raportat, a anunțat Centrul Nigeria pentru Controlul Bolilor duminică seara.

NCDC a declarat că din 61 de cazuri suspecte de variola a maimuței raportate din ianuarie, 21 au fost confirmate cu un deces, cel al unui bărbat de 40 de ani. Cazurile au fost raportate în nouă state și în capitala federală Abuja.

„Printre cele 21 de cazuri raportate în 2022 până acum, nu au existat dovezi ale vreunei transmiteri noi sau neobișnuite a virusului, nici modificări ale manifestării sale clinice documentate (inclusiv simptome, profil și virulență)”, a spus NCDC, potrivit Reuters.

Șase dintre cazuri au fost depistate luna aceasta, se arată în comunicat.

Spania raportează 59 de cazuri de variola maimuței. Începe achiziționarea de vaccinuri antivariolice
Variola maimuței

Variola maimuță prezintă un risc moderat pentru sănătatea publică

Organizația Mondială a Sănătății a declarat duminică că variola maimuțelor reprezintă un „risc moderat” pentru sănătatea publică generală la nivel global, după ce au fost raportate cazuri în țări în care boala nu este de obicei găsită.

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni mare dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se impune ca agent patogen uman și se răspândește la grupuri cu risc mai mare de boli severe, cum ar fi copiii mici și persoanele imunodeprimate”, a spus OMS.

Până la 26 mai, au fost raportate un total de 257 de cazuri confirmate și 120 de cazuri suspecte din 23 de state membre care nu sunt endemice pentru virus, a anunțat agenția de sănătate într-un comunicat. Nu au fost raportate decese până acum.

OMS a mai spus că apariția bruscă a variolei maimuței deodată în mai multe țări neendemice sugerează transmiterea nedetectată de ceva timp și evenimente recente de amplificare.

Agenția a adăugat că se așteaptă să fie raportate mai multe cazuri, pe măsură ce supravegherea în țările endemice și non-endemice se extinde.

Variola maimuță este o boală infecțioasă care este de obicei ușoară și este endemică în părți din vestul și centrul Africii. Se raspandeste prin contact apropiat, deci poate fi relativ usor ținută prin măsuri precum autoizolare și igienă.

Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost detectate în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

„Marea majoritate a cazurilor raportate până acum nu au legături stabilite de călătorie cu o zonă endemică și s-au prezentat prin servicii de îngrijire primară sau de sănătate sexuală”, a spus agenția ONU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...