Nicolae Robu, amendă uriașă pentru felul în care arată Timișoara. De ce a sancționat ANPC Primăria

Redacția IMPACT 14.06.2019, 15:04
Nicolae Robu, amendă uriașă pentru felul în care arată Timișoara. De ce a sancționat ANPC Primăria

Nicolae Robu a început să fie tot mai des ținta autorităților din cauza modului în care a organizat Timișoara. Este unul dintre puținii primari bine intenționați, dar există plângeri referitoare la faptul că modernizările făcute de Robu nu sunt complete.

Nicolae Robu modernizează Timișoara mai mult decât ar trebui

Primăria Timișoarei a fost amendată de Protecția Consumatorului (ANPC) din cauza modului în care a fost organizată celebra parcare unde plătești cu telefonul. Este o parcare foarte modernă, demnă de un oraș european, la care tot mai mulți români ar trebui să se adapteze și un sistem de parcare aproape vital în București, unde e un haos dramatic la acest capitol.

Care a fost, însă, problema cu parcarea? Tocmai faptul că oamenii care vor să parcheze la TimPark pot să plătească doar cu telefonul.

Comisarul Regional pentru Protecția Consumatorului Timiș a atras atenția Primăriei Timișoarei că trebuie schimbate panourile informative de la parcarea TimPark și că trebuie să se ofere și posibilitatea de a plăti cu bani gheață/cash prin automate sau cu tichete.

În prezent, plata se face doar cu ajutorul telefonului, prin SMS, printr-o aplicație sau prin achiziționarea unor abonamente.

Ce amendă a primit Primăria Timișoarei pentru că are parcări fără plată cash

Astfel, primăria a primit din partea ANPC o amendă de 10.000 de lei și un avertisment că nu se respectă și drepturile consumatorilor care nu au telefon. Totuși, se impune o întrebare: oare chiar mai sunt persoane care locuiesc la oraș și nu au un telefon mobil? Eu aș spune că nu, dar există, însă, o mulțime de persoane care nu știu cum să-l folosească…și nici nu vor să învețe.

Pentru că, la drept vorbind, ar fi un paradox să ai mașină, dar să nu ai telefon. Dar nu e imposibil, nu în România. Sigur, acum mai există i situația în care nu ai telefonul la tine. Legal, trebuie să existe toate variantele de plată, în orice domeniu. E valabil și invers, adică să ai posibilitatea să plătești cu cardul, dacă nu ai bani cash și să nu fii obligat să cauți un ATM în apropiere. Ideea este ca traiul la oraș să fie mai facil și ami accesibil, nu mai complicat.

„Noi am încheiat proces-verbal și i-am obligat pe cei de la Primăria Timișoara să refacă tot ceea ce înseamnă panouri informative, unde nu se găseau anumite informații obligatorii. I-am obligat ca moneda să fie în lei, nu în euro, și să dea posibilitatea consumatorilor de a plăti și în variantă clasică, tradițională, cu bani cash. Municipalitatea a considerat că nu e oportun să-i respecte și pe acei oameni care vor să plătească sub această formă și au contestat această decizie în instanță. Mă bucur să văd că o altă instanță din altă zonă a țării îmi dă dreptate prinr-o decizie similară, unde obligă primăria din Constanța să dea posibilitatea consumatoirlor să plătească cu bani cash, să nu fie condiționați de un telefon mobi”, a declarat pentru debanat.ro, Sorin Susanu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Timiș.

Urmăriți Impact.ro și pe