SPECIAL

Nicolae Paulescu, un savant de Nobel sau un plagiator antisemit? Controversele majore care au umbrit descoperirea insulinei

Beatrice Dumitru 19.07.2022, 15:28
Nicolae Paulescu, un savant de Nobel sau un plagiator antisemit? Controversele majore care au umbrit descoperirea insulinei

Nicolae Paulescu a fost fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București și om politic, renumit pentru antisemitismul său. Acesta a contribuit la izolarea hormonului pancreatic antidiabetic, numit mai târziu insulină. Dar a fost el un savant de renume mondial, care ar fi meritat Premiul Nobel sau un plagiator antisemit?

Nicolae Paulescu, lăsat fără Premiul Nobel

Descoperirea lui Nicolae Paulescu din 1916 a rămas fără urmări, deoarece ”și-a publicat articolul în limba română, iar apoi doar în franceză” și nu a reușit să comunice științific eficient realizarea și să atragă atenția specialiștilor.  Dar ca fiziolog i se datorează descoperirea hormonului numit insulină.

Însă, cel creditat cu descoperirea insulinei este fiziologul și chirurgul canadian Frederick Grant Banting, împreună cu studentul său, Charles Best, aceștia fiind recompensași cu Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1923. În discursul său de mulțumire de la Stockholm, Banting l-a menționat și pe Nicolae Paulescu, prima mențiune a numelui său în afara României în contextul descoperirii insulinei.

Nicolae Paulescu, un savant de Nobel sau un plagiator antisemit? Controversele majore care au umbrit descoperirea insulinei
Statuia lui Nicolae Paulescu se află în apropierea Facultății de Medicină din București. Sursa foto: Wikipedia

A plagiat Nicolae Paulescu?

Profesorul Peter Manu de la New York este de părere că Nicolae Paulescu nu era o personalitate majoră nici măcar în medicina din România, unde nu a creat o școală în cei peste 25 de ani cât a fost profesor universitar, iar referitor la controversa privind acordarea Premiului Nobel, acesta susține că lucrurile sunt destul de clare.

Metoda Paulescu este identică cu aceea a lui Israel Kleiner, un biochimist de la Rockefeller Institution din New York care lucra la cercetări în același domeniu. Metoda Kleiner era cunoscută în Statele Unite din 1914, când a comunicat la New York experimentele lui, deci ideea că poți să scoți un extract din pancreas care să reducă nivelul glucozei din sânge era clar stabilită. Kleiner a publicat un mic rezumat, așa cum se făcea la acea vreme, al cercetării fără să descrie metoda, dar a fost auzită de cei prezenți. Apoi, în 1919, Kleiner a descris metoda în detaliu în cea mai mare revistă din domeniu, Journal of Biological Chemistry”, a spus Peter Manu, citat de rfi.ro.

Acesta a mai precizat că în 1921, prin vară, a apărut și articolul lui Paulescu într-o revistă din Belgia, precedat de două prezentări din același an la filiala română a Societății de biologie din Paris.

Îmi este imposibil să cred că Paulescu nu a știut despre articolul publicat cu doi ani înainte de Kleiner. Se putea spune că până în 1918 nu circulau reviste între SUA și Europa, dar după terminarea Primului Război Mondial nu se mai putea spune acest lucru. Paulescu a menționat articolul din 1919 al lui Kleiner numai într-un text din 1924”, a mai spus Peter Manu.

Nicolae Paulescu, de la savant la politicianul antisemit

Ca om politic, Nicolae Paulescu a fost adept al antisemitismului, devenind co-fondator al Ligii Apărării Național-Creștine și membru important al Mișcării legionare. Ura contra evreilor nu e doar cea mai veche teorie a conspiraţiei şi o boală psihică, ci e şi o Weltanschauung, o concepţie despre lume şi viaţă.

În 1913, acesta a publicat o colecție de falsuri, plagiate și idei virulent și vehement antisemite, intitulată „Filosofie fiziologică: Spitalul, Coranul, Talmudul, Cahalul și Francmasoneria”. Această scriere încearcă să acrediteze cele mai mari minciuni și acuze pe bază de clișee și erori de interpretare inchizitorială a religiei evreiești, proferate și răspândite din 1242, anul condamnării medievale pariziene a Talmudului, în Europa creștină, în paralel cu alte minciuni.

El poate fi descris drept promotor al rasismului antisemit, care a devenit o parte copleșitoare a nazismului. Paulescu vrea ca evreii să fie eliminați, îi vede ca paraziți, păduchi, limbajul folosit în Germania după ascensiunea lui Hitler. Din acest punct de vedere Paulescu poate fi văzut ca un precursor. Paulescu a început cu antisemitism foarte direct, foarte vulgar pe care după aceea l-a rafinat doar foarte puțin. El începe în anii ’20 cu această atitudine foarte dură – evreii sunt răi, evreii sunt de vină, evreii trebuie eliminați, o poziție pe care a păstrat-o până la sfârșitul vieții” , a mai spus Peter Manu, adăugând că radicalismul antisemit a fost o constantă la Paulescu.

Între născocirile lui Paulescu se găsesc falsa acuză de ”omor ritual” şi pretenţia aberantă a unei ”conspiraţii” evreieşti ”antiromâneşti”, care reiau alte plăsmuiri, contrafaceri şi denaturări grave instigînd, de-a lungul veacurilor, la ură împotriva evreilor, notează Deutsche Welle.

Astăzi, catedra de fiziologie a Facultății de medicină de la București poartă numele lui Nicolae Paulescu, iar Institutul clinic de diabet se numește tot Nicolae Paulescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...