Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, vizită oficială la Kiev. În ce zone au mers și ce au discutat cu președintele Zelenski

Andra Daoud 26.04.2022, 22:30
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, vizită oficială la Kiev. În ce zone au mers și ce au discutat cu președintele Zelenski

O delegație română, formată din premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a efectuat marți o vizită oficială în Ucraina. Cei trei s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, cu premierul ucrainean, Denis Șmihal, și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, și au mers în mai multe localități asediate de ruși.

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu au mers în Ucraina

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a efectuat marți, 26 aprilie, o vizită oficială în Ucraina. El a fost însoțit de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Vizita de lucru a delegației române a inclus întrevederi cu președintele Zelenski, premierul ucrainean și președintele Radei Supreme (n.r. Parlamentul), dar și deplasarea în localități puternic afectate de atacurile armatei ruse.

Cei trei oficiali români au mers la Borodianka, și Irpin, în apropierea Kievului, două localități puternic afectate de agresiunile armatei ruse. Premierul Ciucă a transmis un mesaj prin care a condamnat ferm acțiunile desfășurate de Rusia în Ucraina și a specificat că România sprijină derularea unei anchete internaționale în urma căreia cei care se fac vinovați pentru producerea crimelor de război să fie trași la răspundere.

Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul României față de intenția Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și a evidențiat măsurile administrative pe care țara noastră le-a luat încă de la începutul războiului, pentru a ajuta refugiații care au intrat pe teritoriul României. Ciucă a transmis că își dorește ca relațiile diplomatice româno-ucrainene să avanseze, pornind de la interesele comune și potențialul de cooperare care există.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, vizită oficială la Kiev. În ce zone au mers și ce au discutat cu președintele Zelenski
Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu, în timpul vizitei oficiale în Ucraina

„Rusia trebuie izolată pe plan internațional”

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, în urma întâlnirii cu Volodimir Zelenski, că în procesul de aderare a Ucrainei la UE, românii din această țară trebuie să beneficieze de drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România.

Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinătății. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanțe familiilor victimelor acestui război ilegal și nejustificat.

Prin atrocitățile comise, Rusia lui Putin a contestat însăși temelia civilizației și democrației europene și occidentale. În fața dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar și răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanțele și bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei națiuni.

Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite și comunitatea internațională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina! România și-a exprimat în toate forurile internaționale, și pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina. Nu putem avea ca parteneri de dialog o țară care preferă violența tancurilor în locul diplomației politice.

Rusia trebuie izolată pe plan internațional, de aceea vom susține, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susținător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova și Georgia.”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.

Vizita delegației române în Ucraina s-a încheiat, iar cei trei oficiali sunt în prezent în drum spre casă.

Urmăriți Impact.ro și pe