Nicolae Ciucă, primul premier în rotativa PSD-PNL? Ce se întâmplă acum la consultările de la Cotroceni

Beatrice Dumitru 22.11.2021, 13:43
Nicolae Ciucă, primul premier în rotativa PSD-PNL? Ce se întâmplă acum la consultările de la Cotroceni

Klaus Iohannis a început consultările cu partidele pentru a anunța numele premierului care va conduce coaliția de guvernare formată din PNL-PSD-UDMR. Cele trei partide au stabilit că va fi un premier prin rotație și mers la Cotroceni cu propunerea ca Nicolae Ciucă să fie șeful Executivului. Klaus Iohannis urmează să anunțe cine va fi noul premier al României.

Nicolae Ciucă, premier al coaliției PNL-PSD

La consultările de la Controceni au participat PNL, PSD, UDMR și minoritățile naționale. Senatorul Nicolae Ciucă este candidatul coaliției pentru funcția de prim-ministru. Acesta va fi premier în prima tură și va conduce Guvernul timp de un an și jumătate. La a doua rotație va conduce PSD-ul.

Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, a spus Klaus Iohannis la începutul discuțiilor.

Nicolae Ciucă, primul premier în rotativa PSD-PNL? Ce se întâmplă acum la consultările de la Cotroceni
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au decis cine va conduce Guvernul.

Florin Cîțu a spus că va supraveghea această coaliție cu PSD, pentru ca principiile PNL să fie implementate. Șeful liberalilor a fost acuzat că nu a condus eficient negocirile cu social-democrații și PNL a pierdut cele mai importante ministere.

Sunt două luni de zile în care nu s-a găsit un majoritate, și am ajuns la acest compromis. Această coaliție nu este una necondiționată. Mă voi asigura că interesele românilor și stabilitatea financiară nu vor puse în pericol. Vom lupta în continuare pentru principiile liberale”, a declarat Florin Cîțu.

USR nu a participat la consultări

Dacian Cioloș nu a vrut ca USR să participe la consultările cu Klaus Iohannis. Acesta a afirmat că președintele și-a abadinat rolul de mediator, fiind nașul acestei coaliții monstruse între PNL și PSD. De asemenea, Dacian Cioloș a precizat că formațiunea pe care o conduce nu poate să gireze constituirea unui nou FSN, care va deține întreaga putere în România. În acest context, USR se va afla în opoziție, după ce a guvernat cu PNL timp de aproape un an de zile.

Respectăm rolul instituției prezidențiale, însă, din păcate, de data asta, constatăm că președintele Iohannis și-a abandonat rolul de mediator. N-a mai jucat rolul de președinte al tuturor românilor și s-a poziționat ca fiind nașul acestei monstruoase coaliții PNL-PSD-UDMR”, a declarat Dacian Cioloș.

Urmăriți Impact.ro și pe