SPECIAL

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 23 sau pe 26 ianuarie? Ce spun istoricii și de ce se crede că a schimbat data

Alexandru Catalan 22.01.2022, 17:18
Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 23 sau pe 26 ianuarie? Ce spun istoricii și de ce se crede că a schimbat data

Nu este clar nici până în ziua de astăzi de ce Nicolae Ceaușescu a preferat să-și schimbe data nașterii. A făcut-o însă cu mult înainte de a deveni un nume în Partidul Comunist, fiindcă în multe dintre declarațiile date Poliției, cu care s-a întâlnit de mai mult ori în calitatea sa de tânăr simpatizant al comuniștilor, a preferat data de 26 ianuarie, cea în care a fost declarat la Primărie, și nu pe cea de 23.

Ce scrie în registrul Stării Civile

Cu ce dată de naștere va rămâne Nicolae Ceaușescu, ultimul dictator comunist al României, în manualele de istorie, 23 sau 26 ianuarie 1918? Iată întrebarea pe care i-am adresat-o istoricului Lavina Betea, cel mai cunoscut cercetător al momentului în studierea vieții cuplului format din Elena și Nicolae Ceaușescu. Iar răspunsul venit din partea celei ce a scris opt cărți dedicate lui Nicolae Ceaușescu (1918-1989), la care se adaugă multe altele, inspirate din viața altor lideri comuniști, de la Lucrețiu Pătrașcanu, la Gheorghe Maurer, Corneliu Mănescu, Alexandru Bârlădeanu sau Ștefan Andrei, poate părea surprinzător. „În fond, uneori îmi spun ce importanță mai are? În cazul lui Napoleon Bonaparte mai știe cineva în ziua de astăzi, la sute de ani de la nașterea acestuia, care era data exactă? Așa se vor întâmpla lucrurile și în cazul lui Nicolae Ceaușescu!”, afirmă cunoscutul istoric pentru Impact.ro.

Lavinia Betea spune că datele istorice nu pot fi însă contrazise. ”Există în Registrul Stării Civile pentru nașteri al Primăriei Scornicești, din județul Olt, un document clar în această privință care arată că Nicolae Ceaușescu s-a născut la 23 ianuarie 1918, în anul Marii Uniri. Era fiul lui Andruța și al Licsandrei Ceaușescu, de profesie agricultori, ce au avut în total zece copii, doi dintre ei fiind botezați la fel, Nicolae”, începe Lavinia Betea seria dezvăluirilor. Nu este clar nici astăzi de ce Ceaușescu a preferat să-și schimbe data nașterii. A făcut-o însă cu mult înainte de a deveni un nume în Partidul Comunist, fiindcă în multe dintre declarațiile date Poliției, cu care s-a întâlnit de mai mult ori în calitatea sa de tânăr simpatizant al comuniștilor, a preferat data de 26 ianuarie, cea în care a fost declarat la Primărie, și nu pe cea de 23.

De ce și-ar fi schimbat Ceaușescu data nașterii

Lavinia Betea admite în cea mai recentă carte a sa dedicată vieții ultimului lider comunist al României, „Ceaușescu și epoca sa”, apărută chiar anul trecut, că după 1990 „s-a zvonit printre altele că Nicolae Ceaușescu își schimbase data nașterii pentru a evita ca aceasta să fie umbrită de imediata apropiere a aniversării Unirii Țării Românești cu Moldova din 24 ianuarie 1859”. Însă nimeni nu pooate spune că știe exact motivul sau că l-a aflat chiar de la Elena sau însuși Nicolae Ceaușescu. Va rămâne pentru totdeauna un mister!

Ceea ce se știe însă e amănuntul că nou-născutul a fost declarat la Primăria Scornicești chiar de tatăl său, Andruță, care pe vremea aceea, avea 25 de ani. Mama sa, Licsandra, avea doar 24. Conform documentului, care precizează alb pe negru, istoria s-a scris astfel: „În ziua de Două zeci și trei ale curentei luni, la orele Două-sprezece amiazi, s”a născut la casa părinților sei din Comuna Scornicești Județul Olt, un copil de sex bărbătesc, căruia i s”a dat prenumele Nicolae”. La declararea noului născut Andruță Ceaușescu a fost însoțit de doi martori, dintre care unul era bunicul său, Andrei Ceaușescu, în vârstă de 70 de ani, la acel moment.

Care era obiceiul locului

După obiceiul locului, mai indică volumul Laviniei Betea, băieții se botezau mai des după numele tatălui sau al nașului, căci cumetria era „relația care asigura coeziunea comunității rurale”. Astfel, prenumele tatălui lui Nicolae Ceaușescu, Andruță, era în fapt numele de alint al bunicului viitorului lider, Andrei. Din cei zece copiii, nouă aveau să ajungă la maturitate, doar mezinul, Constantin, prăpădindu-se pe când avea doar șase ani. Vremurile nu erau nici ele prea încurajatoare din punctul de vedere al asistenței medicale, cel mai apropiat „agent sanitar” se afla la circa 15 kilometri distanță de casa Ceaușeștilor. De altfel, istoria consemnează faptul că în vremea copilăriei lui Nicolae Ceaușescu nu a existat nici un dispensar medical în tot județul Olt.

În plus, mai indică cartea aceleeași Lavinia Betea, starea materială a familiei Ceaușescu „a fost în mod exagerat prezentată ca fiind una săracă”. Tot istoria arată faptul că într-o declarație către partid, din 1945, tânărul Nicolae Ceaușescu susținea că părinții săi dețineau „cam 10 hectare de pământ” și „pot fi socotiți mijlocii”. Se situau astfel printre țăranii cu stare ai țării, dar istoria se rescrie de multe ori după bunul plac al unora sau altora. Inclusiv al membrilor familiei Ceaușescu care știind că în grila promovării de partid se ținea cont de originea socială au redus, fără prea mari bătăi de cap, proprietatea familiei în autobiografiile publicate, mai întâi mai rar, iar apoi din ce în ce mai des.

Urmăriți Impact.ro și pe