Nici în acest an păsările flamingo nu vor rămâne în Delta Dunării. Care este cauza

Elena Avramescu, Mirabela Năstase 31.05.2021, 14:53
Nici în acest an păsările flamingo nu vor rămâne în Delta Dunării. Care este cauza

Păsările flamingo nu vor rămâne în Delta Dunării. Începând de săptămâna trecută, mai multe păsări flamingo care au putut fi observate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD). Din păcate, se pare că nu vor cuibări nici anul acesta în zonă, iar asta deoarece au fost stresate de vizitatori.

Păsările flamingo nu vor rămâne în Delta Dunării

Cristi Domşa, reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), fiind prezent în aceste zile în judeţul Tulcea pentru observarea unei specii de păsări, a mărturisit că păsările au fost hăituite zi de zi de când au ajuns în România , astfel că au părăsit locurile în care începuseră să-şi pregătească cuiburile.

Au fost hăituite continuu de turişti, fotografi, de ‘binevoitori’, toată lumea le-a urmărit cu drone, cu bărci, cu tot ce e posibil pentru a face o poză bună, mai de lăudat. Aici (în zona strict protejată Sărături, n.red.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, păsările au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă, a spus Cristi Domşa, reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR).

Se pare că în ultimele zile, acesta a încercat să-i îndepărteze pe oamenii curioşi care au venit în zona Sărături pentru a admira superbele păsăril exotice, atrăgându-le atenţia că sunt într-o arie naturală strict protejată în care accesul nu este permis.

Pasarile flamingo nu vor ramane in Delta Dunarii
Pasarile flamingo nu vor ramane in Delta

Întâmplător am trecut pe aici şi am văzut (duminică dimineaţa, n.red.) foarte mulţi oameni adunaţi grămadă. Ei nu au ce să caute aici, iar partea bună este că agenţii ecologi ai Administraţiei RBDD au fost foarte prompţi, au venit, i-au scos şi asta e situaţia. Oamenii nu ştiu sau nu citesc panoul. Problema este că e perioada de cuibărire, cea mai sensibilă, iar păsările sunt foarte deranjate. Acum, aici sunt pescăruşi, dar şi alte specii de păsări de apă care cuibăresc, inclusiv pe brâul de vegetaţie din jur. Sunt păsări care au pui mici ce fug prin iarbă. Dacă oamenii vin cu câini şi aleargă puii, deranjul este foarte mare, a mai spus reprezentantul SOR.

Cristi Domșa a mai spus că a cerut sprijin şi agenţilor ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei, care nu au stat pe gânduri și au fost prompţi, intervenind rapid, precizând că oamenii care au vrut să vadă păsările flamingo au fost înţelegători şi au părăsit zona. În plus, Administraţia RBDD a anunţat, în decursul săptămânii trecute pe pagina proprie de Facebook, că pe data de 25 mai inspectorii ecologi au văzut până la 49 de păsări flamingo în zona Sărături Murighiol. Se pare că, în aceeaşi zi, aproximativ 60 de exemplare au fost văzute pe lacul Tuzla din Rezervaţie.

Ţinând cont de importanţa acestor specii rar observate în rezervaţie, o echipă formată din inspectori ecologi va monitoriza continuu zona. Lacul Sărături Murighiol a fost declarat zonă cu regim de protecţie integrală în special pentru protecţia coloniei mixte de păsări de pe insulele din mijlocul lacului. Potrivit legislaţiei, intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale sau rutiere neautorizate în zonele strict protejate constituie contravenţie, găsim menţionat într-o postare pe pagina Administraţiei RBDD.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...