SPECIAL

„Nebunia” primului președinte al Franței care a venit în România. A deturnat vizita oficială spre Craiova doar ca să caute o persoană dragă din tinerețe

Mihnea Tălău 15.06.2022, 12:37
„Nebunia” primului președinte al Franței care a venit în România. A deturnat vizita oficială spre Craiova doar ca să caute o persoană dragă din tinerețe

Preşedintele Franţei, generalul Charles de Gaulle, a vizitat România între 14 şi 18 mai 1968, fiind pe atunci o mare victorie pentru dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. Mai ales că de Gaulle l-a decorat pe „cel mai iubit fiu al poporului” cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului francez. Ținta liderului de la Elysee a fost însă orașul Craiova, pentru un motiv puțin cunoscut.

Subiectul vizitei, orașul Craiova

Pentru de Gaulle a fost ultima călătorie externă în calitate de președinte al Franţei. Chiar în acele zile, în marile centre universitare ale Franței răbufniseră ample acțiuni de protest ale studenților, care în final i-au fost fatale liderului de la Elysee. Ulterior el a demisionat din funcția de președintele al Statului.

Vizita de la Craiova putem spune că a avut și un caracter personal. Generalul de Gaulle dorea să îşi revadă un prieten cu care fusese coleg la Şcoala Superioară de Război de la Paris, generalul Polihron Dumitrescu, care însă domicilia în Craiova. Astfel, de Gaulle a cerut să viziteze, în afară de București și municipiul Craiova. Revederea celor doi foști colegi a avut loc în casa lui Polihron Dumitrescu, de pe strada Ulmului 19 din Craiova  care „era fosta sa casă, ce îi fusese retrocedată, pusă la punct, remobilată…”, după cum a scris criticul şi istoricul de artă Paul Rezeanu în revista „Magazin istoric”.

Și pentru a salva aparențele, de Gaulle a acceptat să viziteze în Cetatea Băniei, uzinele Electroputere, combinatul Doljchim și Complexul Energetic Termic de la Ișalnița, în uralele a peste 100.000 de doljeni.

La vremea respectivă, preşedintele Charles de Gaulle devenea „personalitatea politică internaţională cea mai importantă care a vizitat Craiova.

Cum a marcat de Gaulle biografia Elenei Ceaușescu

Respectiva vizită a marcat şi biografia Elenei Ceauşescu, fiind prima ei ieşire la rampa internaţională ca primă doamnă a României. Cu toate că a conversat monosilabic, limbile străine fiindu-i o mare necunoscută, „savanta” și-a făcut loc peisaj. În programul aparte conceput pentru soţiile oaspeţilor francezi, Yvonne de Gaulle apărea însoţită de soţia lui Maurice Couve de Murville, ministru de Externe al Franţei, şi soţia lui Bernard Tricot, secretarul general al administraţiei prezidenţiale de la Élysée.

Chiar de marți seara, actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron întreprinde o vizită în România, având întâlniri cu omologul său român, Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, s-au întâlnit miercuri dimineaţa, la ora 9:30, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...