Ne-am făcut-o cu mâna noastră: cifrele care îți arată că ne-am bătut joc de Pământ

Gabriel Peneș 14.10.2022, 13:33
Ne-am făcut-o cu mâna noastră: cifrele care îți arată că ne-am bătut joc de Pământ

Acțiunea umană asupra planetei, riscă să ducă Pământul în pragul extincției și e nevoie de măsuri urgente pentru a salva ce se mai poate salva. Aceasta e concluzia raportului Planeta Vie, pe 2022, al WWF, Fundația Mondială a Naturii. Conform acestuia, populația de animale sălbatice a scăzut cu 69% în ultima jumătate de secol, multe specii fiind în pericol de dispariție.

Ne-am făcut-o cu mâna noastră

Populația de animale sălbatice a scăzut cu 69%, în medie, din anul 1970 până în 2018, arată raportul Planeta Vie 2022 al World Wildlife Fund (WWF).

Anul acesta, experții au lucrat cu cea mai extinsă bază de date din istoria raportului, cuprinzând aproximativ 32.000 de populații din 5.230 de specii, pentru a calcula Indicele Planeta Vie, indice care se referă la abundența medie a populațiilor monitorizate pe parcursul a 48 de ani.

Concluziile raportului sunt clare: fără acțiuni urgente din partea liderilor mondiali, pentru a intensifica acțiunile de mediu, vom ajunge, în curând, la un punct fără întoarcere în criza climatică.

Indicele Planeta Vie (LPI), furnizat de Societatea Zoologică din Londra (ZSL), arată că în regiunea tropicală abundența medie a populațiilor monitorizate scade într-un ritm alert. Îngrijorarea este cu atât mai mare, deoarece aceasta este regiunea cu cea mai bogată biodiversitate din lume.

Cifrele care îți arată că ne-am bătut joc de Pământ

Datele LPI arată că între 1970 și 2018 abundența medie a populațiilor de specii monitorizate din America Latină și regiunea Caraibe a scăzut, în medie, cu 94%.

Printre speciile a căror populație s-a redus dramatic se numără gorila estică de câmpie, din Congo, cu un declin de circa 80%, cea a delfinilor roz de râu din Amazon, care a înregistrat o scădere cu 65%, și leul de mare australian, cu 64%.

Încălzirea globală, determinată de activitatea umană, dar și defrișările masive ale pădurilor planetei au dus la schimbarea climei, la intensificarea fenomenelor meteo extreme și la, practic, o nouă „normalitate”, una în care Terra abia își mai trage răsuflarea.

„Principalele conversații pe care mi le-aș dori să se întâmple sunt legate de urgență și de faptul că trebuie să acționăm acum. Era ușor în trecut să înțelegi că natura este în declin, dar acum trebuie să înțelegi că trebuie să acționezi. Principalul lucru pe care vrem să-l transmitem acum este înțelegerea faptului că există, de fapt, puncte critice. Există puncte dincolo de care consecințe globale devin ireversibile. Este, de asemenea, despre a ști cât de aproape suntem acum de acele puncte de vârf”, a declarat directorul executiv pentru Știință și Conservare al WWF-UK, Mike Barrett, conform iflscience.com.

Barrett a mai precizat că s-a ajuns într-un punct amenințător în privința situației din Amazon, unde continuă defrișările celei mai mari păduri tropicale din lume, ceea ce duce la schimbări climatice ce se resimt în toată lumea. „Dacă pierdem Amazonul, atunci vom avea o nouă normalitate”, a mai spus expertul.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....