Natura se dezlănțuie în întreaga lume. E pericol de tsunami în Taiwan după o serie de cutremure extrem de puternice. Italia și Bulgaria, afectate de vijelii

Stan Filon 18.09.2022, 16:54
Natura se dezlănțuie în întreaga lume. E pericol de tsunami în Taiwan după o serie de cutremure extrem de puternice. Italia și Bulgaria, afectate de vijelii

Natura s-a dezlănțuit în mai multe zone de pe planetă, în ultimele ore, unde s-au înregistrat fenomene naturale extreme! Taiwan-ul a fost zguduit de un cutremur puternic, iar acum a fost emisă o avertizare de tsunami, pe când în Italia indundațiile au făcut prăpăd, într-o zonă unde se află mulți români. Au murit oameni, iar pagubele materiale sunt imense. A fost o furtună puternică și în Bulgaria, care a măturat litoralul.

Natura se dezlănțuie în întreaga lume. Cutremure, inundații și furtuni

Update 18 septembrie, ora 16:50. Nu mai puțin de patru cutremure au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în Taiwan, iar autoritățile din regiune au emis o avertizare de tsunami către populație. Primele seisme au fost raportate sâmbătă, la un interval de o oră distanță, având magnitudinea de 6,1 și 5,2. Ulterior, duminică, aparatele specialiștilor au înregistrat alte cutremure, dintre care unul cu magnitudinea de 5,9 și chiar 7,2 grade pe scara Richter. În urma seismului, o clădire în care se afla un magazin s-a prăbușit, iar un vagon de tren a ieșit de pe șine într-o gară de pe coasta de est a insulei.

Știrea inițială

Un cutremur de 6,8 pe Richter a zguduit Taiwan-ul. Acesta s-a produs în sud-estul slab populat al Taiwanului, informează Reuters, însă imediat autoritățile au emis o alertă de tsunami. Există raportări că o clădire s-a prăbușit și trei vagoane ale unui tren de călători au deraiat, însă se pare că nu sunt victime, ci doar persoane ușor rănite.

Centrul american de Avertizare pentru Tsunami a emis o alertă de tsunami, pentru o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului cutremurului. Și institutul japonez a emis o avertizare pentru prefectura Okinawa (la peste 600 km depărtare) și a anunțat valuri de un metru înălțime.

Natura se dezlantuie in întreaga lume. Cutremure, inundatii si furtuni
Natura se dezlantuie in întreaga lume. Cutremure, inundatii si furtuni

Centrul Italiei, lovit de inundații devastatoare

Și în Italia a venit potopul. O furtună foarte puternică care s-a abătut asupra centrului Italiei, unde trăiesc zeci de mii de români. Aceasta a provocat inundații devastatoare în Italia, iar cel puțin nouă oameni, printre care și copii, au murit.

De asemenea, alte 4 persoane sunt date dispărute și mai multe localități sunt efectiv sub ape. A fost declarată stare de urgență și s-a proclamat doliu național. Mai mult de-atât, se pare că situația nu s-a calmat deloc. Meteorologii au emis recent o nouă avertizare de vreme rea.

Litoralul bulgăresc, măturat de o furtună puternică

Vremea rea s-a abătut și peste Bulgaria, unde o furtună puternică a măturat litoralul. Aceasta s-a format în largul staţiunii Pomorie, sâmbătă, 17 septembrie, când mai multe iahturi au anunţat că sunt în dificultate şi o persoană a căzut peste bord.

O familie a rămas blocată pe insula Sfântul Ivan, iar o duzină de bărci au fost împinse în mare, relatează BTA, pe când altele au fost aruncate de furtună direct pe mal. Vântul a depășit la rafală 100 de km/h și a doborât zeci de copaci în capitala regională Burgas.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...