NATO i-a cerut lui Putin „să oprească imediat acest război”

Mihnea Tălău 04.03.2022, 16:34
NATO i-a cerut lui Putin „să oprească imediat acest război”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a făcut, vineri la Bruxelles, mai multe declarații, la finalul reuniunii extraordinare a miniștrilor de Externe din statele membre ale alianței, referitoare la situația din Ucraina. El i-a cerut președintelui Rusiei, Vladimir Putin „să oprească imediat acest război”.

NATO cere Rusiei să retragă toate forțele din Ucraina, fără nicio condiție

Înaltul oficial a cerut ca Rusia să retragă toate forțele din Ucraina, fără nicio condiție, considerând că escaladarea situației ar putea duce la mai multe pierderi de vieți omenești.

„Zilele următoare vor fi probabil mai rele, cu mai mulți morți, mai multă suferință și mai multă distrugere”, a declarat Stoltenberg.

Aliații NATO au discutat despre solicitarea președintelui Ucrainei, Zelenski, de creare a unei zone de interdicție aeriană, convenind că avioanele alianței nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean.

NATO acuză Rusia pentru deturnarea avionului de la Minsk
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Trebuie spus că liderul de la Kiev, a solicitat puterilor occidentale să impună o zonă de interdicție aeriană de când a început invazia Moscovei în urmă cu nouă zile, când Rusia a bombardat orașe și zona celei mai mari centrale nucleare din Europa, situată la Zaporijie.

„Aliaţii au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean şi nici trupe NATO pe teritoriul Ucrainei. Dacă NATO s-ar implica, ar fi și mai mulți civili uciși”, a precizat Jens Stoltenberg.

NATO suplimentează trupele pe Flancul Estic

În schimb, secretarul general al NATO a precizat că a demarat, vineri, discuțiile pentru schimbări pe termen lung în ce privește postura NATO în Flancul Estic al alianței: „Am crescut deja semnificativ prezența noastră pe Flancul Estic, cu trupe suplimentare, avioane și nave. Acesta e răspunsul nostru imediat”.

Astfel NATO ia în calcul o creștere semnificativă a prezenței, trupelor alianței în Flancul Estic.

Stoltenberg a mai afirmat că Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina.

„Am văzut utilizarea bombelor cu dispersie și am văzut rapoarte privind utilizarea altor tipuri de arme care ar încălca dreptul internațional”, a declarat el reporterilor, vineri la Bruxelles.

În final s-a anunțat, de asemeni, că pe data de 16 martie vor continua discuțiile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...