NATO, despre super arma Rusiei. Laserul lui Putin ar fi capabil să „orbească sateliţii”

Mihnea Tălău 21.05.2022, 10:47
NATO, despre super arma Rusiei. Laserul lui Putin ar fi capabil să „orbească sateliţii”

Rusia susține că a folosit arme laser pe câmpul de luptă din Ucraina, numai că oficialii SUA afirmă că nu au nicio dovadă în acest sens. Ucraina a ironizat acest lucru, considerându-l propagandă. Rămâne de văzut care este realitatea.

Laserul rusesc Zadira, luat în derâdere

Iuri Borisov, vicepremierul responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat la televiziunea rusă că un prototip de laser numit Zadira a fost desfășurat în Ucraina și a ars o dronă ucraineană în cinci secunde, la o distanță de 5 km, informează BBC.

Acesta se adăuga unui sistem laser anterior numit Peresvet – numit după un călugăr războinic ortodox medieval – care putea fi folosit pentru a orbi sateliții care orbitează la mare înălțime deasupra Pământului și a-i împiedica să colecteze informații.

„Dacă Peresvet orbește, atunci noua generație de arme cu laser duce la distrugerea fizică a țintei – distrugere termică, acestea ard”, a declarat Borisov.

Cu toate acestea, un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării a declarat că nu a văzut „nimic care să confirme rapoartele privind utilizarea de lasere” în Ucraina.

Noul laser de care dispune armata americană dispersează metalul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a luat în derâdere afirmația rusă, comparând-o cu așa-numitele „arme minune” pe care Germania nazistă pretindea că le dezvoltă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Și astfel vedem că, în a treia lună a unui război pe scară largă, Rusia încearcă să își găsească „arma minune”… toate acestea arată clar eșecul complet al misiunii”, a declarat el.

Se cunosc puține lucruri despre programul laserului Zadira, dar în 2017 presa rusă a afirmat că corporația nucleară de stat Rosatom a contribuit la dezvoltarea acestuia ca parte a unui program de creare de arme bazate pe noi principii fizice.

Geoană consideră că este multă propagandă din partea Rusiei

La rândul său, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, spune că este multă propagandă din partea Rusiei, iar pe de altă parte, astfel de echipamente de ultimă generație nu ar putea oricum să schimbe raportul de forțe din teren.

„Există, evident, o generație de echipamente moderne pe care Rusia le-a dezvoltat. Ele nu sunt atât de performante cum spun ei, așa cum nu sunt nici atât de precise armamentele „de precizie” ale Rusiei. Proporția eficacității acestor tiruri este demonstrată. Dar într-adevăr, încearcă să folosească propagandistic.

Din punct de vedere al schimbării raporturilor de putere de pe teren, aceste echipamente de ultimă generație nu schimbă realitatea, pentru că au tras 2.000 de lovituri, au lovit în multe locuri, efectul agregat este relativ puțin considerabil. Creează pagube, creează daune, creează morți de oameni nevinovați, dar raportul de forțe pe teren nu este modificat de aceste echipamente. Au făcut multă reclamă în jurul unui armament nou pe care l-au deplasat în Ucraina: tancul indistructibil – care sare în aer la fel, trenurile blindate și așa mai departe. Sau „Moskva”. Există destul de multă propagandă, există și echipamente care sunt interesante”, a comentat Mircea Geoană la Digi24.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...