NATO, avertisment din partea Serbiei. Președintele Aleksandar Vucic lansează acuzații dure: „Ne-ați sfâșiat teritoriul”

Beatrice Dumitru 25.03.2023, 15:02
NATO, avertisment din partea Serbiei. Președintele Aleksandar Vucic lansează acuzații dure: „Ne-ați sfâșiat teritoriul”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a atacat dur NATO. Acesta a acuzat Alianța Nord-Atantică pentru agresiunea pe care a comis-o asupra Iugoslaviei în 1999. Motivul principal al operațiunii ofensive NATO a fost prevenirea genocidului populației albaneze din Kosovo. „De unde ati avut dreptul să ne omoriți soldații și polițiștii noștri?”, a spus liderul sârb.

Președintele Serbiei, atac dur la NATO

Serbia a comemorat cea de-a 24-a aniversare a agresiunii NATO împotriva Iugoslaviei. Evenimentul central din acest an are loc la Sombor, unde prima bombă a căzut în 1999 și primul cetățean sârb a murit. Președintele Aleksandar Vucic, președintele Republicii Srpska, patriarhul sârb Porfirije și mii de cetățeni auparticipat la miting. Evenimentul de comemorare a avut loc la teatrul din Sombor.

NATO ar trebui să răspundă pentru agresiunea împotriva Republicii Federale Iugoslavia din 1999, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, la evenimentele comemorative care marchează cea de-a 24-a aniversare a agresiunii NATO împotriva Iugoslaviei.

NATO, avertisment din partea Serbiei. Președintele Aleksandar Vucic lansează acuzații dure: „Ne-ați sfâșiat teritoriul”
Bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei au început pe 24 martie 1999.

„Au trecut 24 de ani de când ne-ați sfâșiat teritoriul, ați ucis 79 de copii, 2.500 de cetățeni, nu doar civili, ci și soldați și polițiști. Cine sunteți voi pentru a ne ucide soldații și polițiștii pe propriul teritoriu și în propria țară? De unde aveți voi dreptul să ne omoriți soldații și polițiștii noștri? Cine v-a dat acest drept? Nu ați prevenit niciun dezastru umanitar. Aveți grupuri rebele armate într-o țară liberă și suverană, care nu au pus piciorul pe teritoriul altei țări” a spus Aleksandar Vucic, citat de TASS.

78 de zile a durat agresiunea NATO asupra Iugoslaviei

Agresiunea NATO împotriva Republicii Federale Iugoslavia a început pe 24 martie 1999 și a durat 78 de zile. Motivul principal al operațiunii ofensive NATO „Forța Aliată” a fost prevenirea genocidului populației albaneze din Kosovo. Potrivit NATO, în timpul operațiunii, aviația țărilor NATO a efectuat 38.000 de zboruri militare, dintre care peste 10.000 au avut ca scop livrarea de bombe.

Potrivit informațiilor sârbe, în urma bombardamentelor, între 3.500 și 4.000 de persoane au fost ucise și aproximativ 10.000 au fost rănite, dintre care două treimi erau civili. Prejudiciul material s-a ridicat la 100 de miliarde de dolari. Pe parcursul celor trei luni de bombardare a Iugoslaviei de către NATO, pe teritoriul Serbiei au fost aruncate în obuze 15 tone de uraniu sărăcit. În primii zece ani după bombardamente, 30.000 de oameni s-au îmbolnăvit de cancer, dintre care 10.000 până la 18.000 au murit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...