Natalitatea a explodat într-un sat din România. Din cei aproximativ 2.000 de locuitori peste 1.500 sunt copii

Natalitatea a explodat într-un sat din România. Din cei aproximativ 2.000 de locuitori peste 1.500 sunt copii

Este vorba despre satul Tudor Vladmirescu, din judeţul Botoşani, unde numărul copiiilor este în continuă creștere. Mai mult, a fost nevoie să se construiască trei şcoli şi o grădiniţă pentru că cei peste 1.500 de copii nu aveau unde să învețe. Autorităţile locale susțin că numărul acestora nu pare să se oprească, deoarece fiecare familie are minim şase copii.

Natalitatea a explodat într-un sat din România

În aproximativ toată țara, natalitatea a scăzut îngrijorător, iar în zonele rurale întâlnim fenomenul accelerat de îmbătrânire a satelor, cu localităţi-fantomă unde nu se mai găsesc decât 2-3 locuitori. De aceea, şcolile sunt abandonate, iar profesorii au probleme mari în a-şi asigura normele.

Nu este cazul unui sat din judeţul Botoşani, unde natalitatea pur și simplu a explodat. Este vorba despre satul Tudor Vladimirescu, din comuna Albeşti, unde fiecare familie are, cel pușin, şase copii. În plus, este cea mai dezvoltată localitate din zonă, fiind un sat de vile, unde aproape fiecare localnic are minim două mașini.

Comuna Albeşti este compusă din şase sate și se află la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Botoşani, fiind extrem de aproape de graniţa de nord a României cu Republica Moldova. În plus, cel mai izolat sat este Tudor Vladimirescu, care în trecut se numea Regele Mihai I.

Ce se întâmplă acolo este însă un adevărat fenomen, ținând cont că din cei aproximativ 2.000 de locuitori peste 1.500 sunt copii, ceea ce reprezintă aproape jumătate din populaţia întregii comune. În plus, este satul cu cea mai mare natalitate din judeţ, în care fiecare familie are cel puţin 5-6 copii.

Natalitatea a explodat intr-un sat din Romania
Satul Tudor Vladimirescu

Păi media de copii, pe familie, este de cinci-şase. Sunt familii care au şi câte 16 copii, a spus primarul comunei Albeşti, Mihai Amarandei, potrivit Adevărul.

În plus, localnicele sunt extrem de fericite de misiunea lor de mame: „Sunt foarte bucuroasă că am mulţi copii. Sunt de la Dumnezeu şi ne bucurăm de ei. Este o binecuvântare”, a spus una dintre acestea, care are opt copii.

Natalitatea a crescut atât de mult în ultimii 10 ani, astfel că autorităţile locale au trebuit să construiască trei corpuri de şcoală ca să fie siguri că încap toţi elevi.

Au fost investiţii mari. Am făcut trei corpuri de şcoală dotate cu tot ce trebuie, plus o grădiniţă. Vă daţi seama, numai copii de şcoală sunt peste 500. Apoi mai sunt şi grupele de grădiniţă, care sunt multe, a mai spus primarul.

Directoarea şcolii a declarat că este una dintre puţinele unităţi de învăţământ care nu are motive să se plângă de restrângerea normelor didactice sau de lipsa elevilor: „Sunt foarte mulţi copii în familie şi este foarte bine pentru şcoală”, a spus Gabriela Buciumanu.

În pofida copiiilor în număr ridicat, localnicii din Tudor Vladimirescu nu sunt nevoiaşi, fiindcă trăiesc într-un veritabil sat de vile, plin de case cu cel puţin un etaj. Se pare că tinerii, la scurt timp după ce termină şcoala, fac echipe de muncă şi pleacă pe şantierele din ţările dezvoltate ale Europei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...