Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședintă la Palatul Cotroceni, la o zi după recordul de infectări cu SARS-CoV-2. Se caută soluții și măsuri noi pentru limitarea răspândirii virusului. Printre propunerile discutate la întâlnirea de la președinție: închiderea școlilor timp de două săptămâni.
„Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, declara marţi preşedintele, în ziua în care România a înregistrat 18.863 de infectări noi cu SARS-CoV-2 și 574 de decese, în doar 24 de ore, un record absolut de la debutul pandemiei.
Printre măsurile ce ar putea fi anunțate miercuri, după ședinta programată de la ora 17:30, se numără închiderea școlilor și trecerea cursurilor în regim online.
Ministrul Educației susține că structura anului școlar ar trebui adaptată la situația epidemiologică extrem de gravă. Sorin Cîmpeanu a vorbit despre varianta în care elevii ar intra într-o vacanță suplimentară, scenariu ce ar asigura „echitate în învățământ pentru toți elevii”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară, fără a se micsora durata primului semestru, în loc de intrare în online le răspund că din punct de vedere al vitezei minime de transfer, necesare pentru predare online, este nevoie să se poată asigura minimum 100 MB/sec.
Asta există doar pentru maximum 50% din teritoriul României. În Bucuresti, spre exemplu, avem viteza de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot mai apar probleme”, a declarat ministrul Educației.
Potrivit unor surse citate de Edupedu.ro, școlile ar putea fi închise timp de două săptămâni, sau chiar trei, începând de luni, 25 octombrie. Structura anului școlar cuprinde, în perioada 25-31 octombrie, vacanță doar pentru elevii din învățământul primar și pentru copiii din grădinițe. Însă acest lucru ar putea fi schimbat în urma discuțiilor de la Cotroceni.
La ședința convocată de Klaus Iohannis participă prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.
Printre măsurile puse pe masă și discutate la Palatul Cotroceni se numără: