Telescopul James Webb a trecut cu succes de cea mai importantă etapă a misiunii sale. Cât de periculoasă a fost

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 13:06
Telescopul James Webb a trecut cu succes de cea mai importantă etapă a misiunii sale. Cât de periculoasă a fost

Telescopul spațial James Webb a făcut un pas crucial pentru succesul misiunii sale, dar extrem de periculos. Cel mai puternic telescop spațial conceput vreodată, în valoare de zece miliarde de dolari, trebuie să facă posibilă observarea, în special, a primelor galaxii. Iată care a fost cea mai importantă etapă a misiunii.

Telescopul James Webb a reușit o procedură extrem de periculoasă

Cel mai puternic telescop spațial conceput vreodată, James Webb,  a fost așteptat de astronomii din întreaga lume și trebuie să facă posibilă observarea, în special, a primelor galaxii ale Universului, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang.

NASA a anunțat că scutul termic al telescopului James Webb s-a deschis, fiind un element esențial pentru efectuarea viitoarelor observații ale Universului. Acest parasolar este alcătuit din cinci straturi, fiecare de mărimea unui teren de tenis, menite să protejeze instrumentele științifice de căldura Soarelui. De luni au fost desfăcute și întinse, unul câte unul.

 Telescopul James Webb a trecut cu succes de cea mai importantă etapă a misuiunii sale. Cât de periculos a fost
Telescopul James Webb valorează 10 miliarde de dolari. Sursa foto: NASA

 

Prea mare pentru a încăpea într-o rachetă, telescopul a trebuit să fie pliat ca un origami și a necesitat desfășurarea în spațiu, o procedură extrem de periculoasă. Instalarea acestui parasolar a reprezentat unul dintre cei mai dificili pași ai misiunii, relatează Le Figaro.

Repararea este imposibilă în cazul apariției unei probleme

Observatorul a decolat în urmă cu o săptămână din Guyana Franceză și se află în prezent la mai mult de 900.000 de kilometri de Pământ. El îşi continuă călătoria spre destinaţia finală, aflată la 1,5 milioane de kilometri distanţă de planeta noastră, echivalentul a patru distanţe Pământ-Lună.

În acest loc, dacă apare vreo problemă, telescopul nu poate fi reparat. Desfășurarea scutului termic, condusă de la Baltimore, oraș de pe coasta de est americană, a trebuit executată fără niciun pas greșit. Peste o sută de ingineri lucrează în prezent acolo, 24 de ore pe zi, pentru a se asigura că totul decurge conform planului.

Deoarece nu există camere la bordul lui James Webb, singurele imagini disponibile au fost din camera de control a operațiunilor, unde echipele de desfășurare au aplaudat după ce a fost anunțată lansarea, amânată de cinci ori.

Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari și s-a lucrat la el peste 20 de ani și este considerat urmașul telescopului spațial Hubble.

Urmăriți Impact.ro și pe