SPECIAL

Nadia Gray, actrița româncă necunoscută și azi la noi. A făcut istorie în cel mai cunoscut film italian, l-a „nenorocit” pe un scriitor celebru și s-a înrudit cu Sue Ellen din Dallas

Dan Mlădinoiu 10.08.2022, 05:57
Nadia Gray, actrița româncă necunoscută și azi la noi. A făcut istorie în cel mai cunoscut film italian, l-a „nenorocit” pe un scriitor celebru și s-a înrudit cu Sue Ellen din Dallas

1923 este anul în care s-a născut în București, într-o familie de evrei, Nadia Kujnir. Avea să devină o frumoasă actriță de film, cu o biografie tumultuoasă și plină de succes, culminând cu rolurile sale din industria cinematografică hollywoodiană.

„Da, pentru Fellini, mă dezbrac!”

Imaginea ei a făcut istorie la Cinecitta, după ce actriţa s-a dezbrăcat în capodopera „La Dolce Vita” a marelui Federico Fellini. A aruncat vizonul, perlele, sutienul, rochia, pantofii, ciorapii, a dat jos şi furoul din dantelă, iar Marcello Mastroianni i-a luat ca amintire prețioasa haină de blană. La 15 ani, debutează pe scena bucureșteană de la Majestic. La toate spectacolele ei venea mereu un scriitor de succes, un tip înalt, frumos şi foarte sensibil, nimeni altul decât romancierul și avocatul interbelic, Ionel Teodoreanu.

Nadia, in cel mai cunoscut film italian din toate timpurile, La Dolce Vita al lui Federico Fellini

O decepție înecată în alcool

Se întâmpla în timpul războiului, când pe scena teatrului din pasajul Majestic apărea un exemplar de lux al frumuseţii feminine. Vederea ei, ca o lovitură de trăsnet pentru vestitul curtezan, a fost fatală. Din clipa când a văzut-o, n-a mai avut linişte şi somn, pentru că toate încercările de a se apropia de femeia devenită „idolul visurilor şi a destinului”, cum zicea, i-au fost zădărnicite. Mesajele trimise prin scrisori, versuri şi buchete de flori au rămas fără efect şi total ignorate de către diva de pe scenă. Îndrăgostitul se plângea acum cu amărăciune cercului său de prieteni şi prietene, fără cel mai mic ascunziș.

Această dragoste neîmpărtășită l-a costat mult pe talentatul literat. Ionel Teodoreanu a început să fie văzut tot mai des în faţa paharului. El, care, la masă, nu bea decât foarte rar 100 de grame de vin îndoit cu apă și se delimitase întotdeauna de aura bahică a bunului sau frate Păstorel.

Ionel Teodoreanu, autorul celebrului roman „La Medeleni”

„De ceva timp, bărbații au început să se uite altfel la mine. Privirea lor parcă arde. Mă simt flatată de câți băieți mă curtează. Aș fi de-a dreptul încântată, dacă m-ar mișca defel mai mult vorbele decât faptele. Îmi pare rău de Ionel Teodoreanu. Îl respect. Mare scriitor, mare artist. Dar geaba scrisori, geaba versuri, geaba flori. Eu iubesc pe altul”, scria Nadia în jurnalul său, în 1939.

Aristocratul care a dus-o la altar

Cunoscutul autor al romanelor „La Medeleni”, „Lorelei”, „Să vie Bazarcă” luase drumul băuturii, după cum relatează Playtech.ro. dar Nadiei nu îi păsa, n-avea ce-i face. Ea avea ochi pentru altcineva. Anume, pentru pilotul Constantin „Bâzu” Cantantacuzino, aristocrat roman, unul dintre aviatorii de elită și remarcat erou al celui de-al Doilea Război Mondial, fiul prințesei Maria Rosetti-Tescanu (Maruca Cantacuzino), doamna de companie a reginei Maria, din 1937 soția lui George Enescu. Era un un tip de-a dreptul strălucitor, un împătimit al vitezei, tenisului, hockey-ului, nelipsit la petreceri şi în lumea bună a Bucureştilor. Mai întâi, fusese măritată cu N. Goldenberg (ulterior Herescu).

Constantin Bazu Cantacuzino, eroul aviatiei romanesti din Al Doilea Razboi Mondial

Familia Nadiei, Herescu era descendentă a vechii aristocraţii basarabene care a dat culturii române şi un mare cronicar. Este vorba de episcopul Dosoftei Herescu. Însă, marea și mândra familie a Cantacuzinilor nu a fost de acord ca Bâzu să-şi ia ca a treia nevastă o fiică a unui neam de boier cu mult mai mic şi mai puţin important. Acesta nu a luat în seamă asemenea prejudecăți. Şi-a înfruntat rudele şi s-a căsătorit cu iubita lui mai tânără cu 18 ani.

Franța, rampa de lansare

„Mă gândesc să părăsesc țara. Asta nu e viață! Nemții au vrut să ne ucidă trupurile, doar pentru că suntem evrei, iar ăștia, cu comunismul lor, vor să ne ia și sufletele. Eu vreau să trăiesc!”, erau gândurile Nadiei așternute în carnetul său de însemnări. Imediat după război, aviatorul Constantin Bâzu a devenit pilotul Anei Pauker. Totuși, a ajutat mulţi membri ai “cremei” financiare şi culturale româneşti să emigreze. În 1946 decide să-şi trimită tânăra soţie în Italia, la Milano şi un an mai târziu părăseşte şi el România. Cei doi soţi se stabilesc în Franţa, iar Nadia debutează în 1949 ca actriţă de film cu peliculele „L’inconnu d’un soir” (Necunoscutul unei nopți) şi “Monseigneur” (Domnul). Povestea lor de dragoste, ca și căsnicia, au fost ascunse de către autoritățile comuniste instalate în România.

Nadia, pe coperta celebrei reviste Paris Match

În 1960, toată lumea știa de Nadia, drept una din cele mai senzuale,mai rafinate şi mai aplaudate artiste de scene de striptease din istoria cinematografiei. Nadia şi Bâzu divorţează. El moare în exil, la Madrid, iar Nadia îşi continuă drumul spre Hollywood. Se recăsătoreşte cu un britanic, Leslie Gray, tatăl actriţei din Dallas (Sue Ellen Ewing), Linda Gray.

Cariera din America

În anii ’60, familia Gray pleacă în California, iar românca, deținătoarea unui amplu volum de poveşti spectaculoase, nu trece neobservată la Hollywood. Nina se căsătorește pentru a treia oară, în 1967, cu un avocat din Manhattan, Herbert Silverman, care i-a fost soț până la moartea ei din 1994 survenită în urma unui accident vascular cerebral.

Mai înainte, în 1961 jucase în “Mr. Topaze” cu Peter Sellers, în 1962 în “Candide” cu Jean-Pierre Cassel, în 1967 în “The Naked Runner” cu Frank Sinatra şi în “Two for the Road” cu Audrey Hepburn. De altfel, numele ei a apărut de-a lungul carierei alături de cele ale unor celebrități mondiale ale celei de-a șaptea arte. Printre ele, Marcelo Mastroianni, Errol Flynn, Maurice Ronet, Frank Sinatra, Rod Cameron, Gina Lollobrigida, Fernandel. Nadia Gray a mai avut un rol secundar într-o clasică poveste de dragoste, a cărei eroină principală a fost renumita Audrey Hepburn.

Nadia, la Hollywood

În 1976, după ce a jucat în 70 de filme, s-a retras complet din cinematografie. La apogeul profesiei. În Statele Unite devine gazdă într-unul din cele mai exclusiviste cluburi din New York, dă petreceri scumpe și spectaculoase din postura de cap de afiș ca vedetă de cabaret. A mai aparut în show-uri de radio și televiziune. Nadia a murit în 1994, la 70 ani. Nadia completează astfel lista românilor valoroși care au făcut carieră mai mult în alte părți. 

Urmăriți Impact.ro și pe