Muncitorii de la Ford sunt trimiși în șomaj tehnic. Motivul pentru care fabrica suspendă din nou activitatea

Cristian Cojocaru, Ioana Nechifor 26.04.2021, 18:16
Muncitorii de la Ford sunt trimiși în șomaj tehnic. Motivul pentru care fabrica suspendă din nou activitatea

Conducerea fabricii din Craiova a hotărât sistarea producției de autovehicule și motoare. Acest lucru îi face pe muncitorii din cadrul Ford Craiova să suporte o nouă perioadă de șomaj tehnic, asta după ce în luna februarie au avut de-a face cu aceeași situație.

O nouă perioadă de șomaj tehnic pentru muncitorii de la Ford

Ford a hotărât să suspende temporar producția fabricii din Craiova. Motivul care stă la baza acestei decizii constă în faptul ca actuala criză a componentelor auto este resimțit de mai mulți producători din sectorul automobilistic. După cum arată Gazeta de Sud.ro, Ford a decis să trimită în șomaj tehnic o parte dintre muncitorii uzinei pentru o perioadă de o lună, 26 aprilie -21 mai.

„La finalul lunii aprilie şi începutul lunii mai, Ford suspendă producţia de autovehicule, la Craiova, pentru şase zile. Producţia de motoare se suspendă pentru 10 zile. Ca urmare a problemei aprovizionării cu semiconductori, care afectează o mare parte din industria auto globală, în perioada 26 aprilie- 21 mai, Secţia de Producţie Vehicule de la Ford Craiova va opera în două schimburi (în loc de trei).

În plus, estimăm în acest moment 6 zile fără producţie de vehicule, în data de 29 aprilie, respectiv în perioada 10- 14 mai, precum şi 10 zile fără producţie de motoare, în perioada 26 aprilie- 14 mai. Continuăm totodată să prioritizăm configuraţiile cheie de vehicule, gestionând în mod eficient volumele noastre alocate de semiconductori”, a declarat Ana Maria Timiş, director de comunicare al Ford România, potrivit sursei citate.

Uzina Ford Craiova isi opreste productia temporar
Uzina Ford Craiova isi opreste productia temporar

Aproximativ 1.000 de angajați vor suporta noua decizie

În cadrul uzinei din Craiova sunt angajate aproximativ 6.000 de persoane. Din totalul angajaților, majoritatea persoanelor lucrează la Secția de Producție Vehicule. Astfel, dintre aceștia, aproximativ 1.000 de angajați, dintr-un schimb anume urmează a fi trimiși în șomajul tehnic care va dura aproape o lună.

„În perioada zilelor fără producţie, angajaţii de la Ford Craiova afectaţi de această situaţie, vor fi plătiţi în conformitate cu acordurile companiei cu sindicatele locale şi cu prevederile legale în vigoare. La nivel global, Ford monitorizează îndeaproape situaţia şi ajustează programele de producţie pentru a minimiza efectul asupra angajaţilor, furnizorilor, clienţilor şi dealerilor noştri din întreaga Europă”, a mai precizat directorul de comunicare al Ford România.

După cum afirmă anumite surse pentru Gazeta de Sud, angații care vor fi trimiși în șomaj tehnic, urmează a fi plătiți cu 78% din salariul brut pe perioada amintită. Din cauza crizei de semiconductori cu care se confruntă toată lumea, producția de vehicule are de suferit la scară largă. Pe lângă sistarea producției a uzinei din Craiova din luna februarie, și uzina Dacia a anunțat sistări temporare ale producției.