Mugur Isărescu, raport despre inflația în România. Suntem pe locul 7 în Europa. Ce se întâmplă cu prețurile

Andra Daoud 09.08.2022, 11:52
Mugur Isărescu, raport despre inflația în România. Suntem pe locul 7 în Europa. Ce se întâmplă cu prețurile

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a prezentat raportul despre rata inflației în România. El a subliniat că inflația ridicată rămâne un fenomen care afectează întreg globul, nu doar România, și a precizat că suntem pe locul 7 în Europa din acest punct de vedere. Ce spune despre dobânzile la credite, după ce ROBOR-ul a depășit pragul de 8%.

Mugur Isărescu, despre inflația din România

Guvernatorul BNR a prezentat marți, 9 august, raportul privind inflația în România. Mugur Isărescu a atins și un subiect care îi îngrijorează pe mulți și anume creșterea prețurilor în domeniul energetic. Specialistul a mai spus că, potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum în Europa, România se află pe locul 7. Rata inflației în țara noastră este însă mai ridicată decât media europeană, care este 9,6%, recunoaște guvernatorul BNR.

„Aveți determinanții inflației, nu-i mai menționez, în principal evoluția prețurilor în sectorul energetic. Inflația ridicată rămâne un fenomen cu dimensiune globală, nu este numai în România. Aveți indicele armonizat al prețurilor de consum în Europa, ca să putem face o comparație, România nu este fruntașă – între ghilimele – în acest domeniu. Suntem pe locul 7, ceva mai mult decât media inflației în Uniunea Europeană, de 9,6 la sută.

Dar mai importante mi se par două lucruri. În primul rând, și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5 la sută. Un studiu arată câte țări, din 60 analizate, mai au o inflație mai mică de 2 la sută sau egal cu 2 la sută, o țintă acceptată pe plan mondial. Observați că, în acest moment, avem 0 țări cu inflație scăzută de 2 la sută. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008”, a spus Mugur Isărescu, marți, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

Mugur Isarescu, raport despre inflatia in Romania. Suntem pe locul 7 in Europa. Ce se intampla cu preturile
Romania se afla pe locul 7 in Europa in ceea ce priveste rata inflatiei

Ce se întâmplă cu dobânzile la credite

Guvernatorul Băncii Naționale a vorbit și despre dobânzile la credite, în contextul în care indicele ROBOR a depășit la începutul acestei luni pragul de 8%. Mugur Isărescu spune că este nerealist să ne raportăm la dobânzile care erau în urmă cu câțiva ani și că nu vom mai vedea acele cifre prea curând.

„Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită. În istoria omenirii o data sau de două ori într-un secol apar aceste perioade de represiune financiare. A ne raporta la cum erau dobânzile acum 4-5 ani nu ne ajută. Acea perioadă nu se va repeta în grabă. O dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%. (…) Chiar dacă este dureros, dobânzile se îndreaptă spre rata de normalitate, să nu uităm că sunt la jumătatea ratei inflației, deci sunt în contoinuare real negative.”, a mai precizat Isărescu.

Urmăriți Impact.ro și pe