Motivul sinuciderii mamei din Timişoara împreună cu cei doi copii, explicat de psihologi. Ce ar fi fost în mintea femeii, de fapt

Badea Violeta 03.05.2022, 16:00
Motivul sinuciderii mamei din Timişoara împreună cu cei doi copii, explicat de psihologi. Ce ar fi fost în mintea femeii, de fapt

Marți, 3 mai, o femeie din Timișoara s-a aruncat în gol de pe un bloc de 10 etaje din Timișoara, împreună cu cei doi copii ai ei. Este vorba de un băiat de doi ani și de o fetiță de șase ani. Din păcate, toți trei și-au pierdut viața. Radu Leca, psiholog, a acordat un interviu pentru ego.ro, unde a vorbit despre motivul care ar fi determinat-o pe tânăra în vârstă de 33 de ani să-și curme viața.

Sinuciderea mamei din Timișoara. Psihologul Radu Leca explică motivul din spatele acestui gest

O femeie, în vârstă de 33 de ani, s-a aruncat de pe un bloc din Timișoara, alături de cei doi copii pe care-i avea, un băiat, în vârstă de trei ani, și o fetiță, în vârstă de șase ani.

Tragedia s-a produs pe bulevardul Dâmbovița, în apropierea depoului de tramvaie, atunci când tânăra mamă a decis, în timp ce se ducea cu copiii spre grădiniță, să se urce pe acoperișul unui bloc din zonă și să-și pună capăt zilelor.

Cumplita veste l-a șocat pe tatăl copiilor, în vârstă de 36 de ani. Bărbatul se află în Austria, acolo unde este plecat la lucru. Acesta intenționa să se întoarcă în România pentru a se recăsători cu femeia de care a divorțat în urmă cu mai mulți ani.

Așadar, nimeni nu-și poate explica motivul care ar fi putut să o împingă pe femeie să recurgă la un asemenea gest. Totuși, psihologul Radu Leca vine cu mai multe variante.

„Avem aici două variante de răspuns, pentru acest caz cumva atipic, care a apărut în Timișoara: noțiunea de răzbunare, s-a mai văzut răzbunare de acest tip, din cauze neelucidate când mama biologică a preferat să se omoare împreună cu copiii, ca să se răzbune pe fostul soț, pe tatăl biologic al copiilor ei.

Eu cred că avem de-a face cu o răzbunare, în care subiectul spune: ”Fără mine și fără copii! Copiii sunt doar ai mei, eu am drept de viață și de moarte asupra lor, și, dacă eu mor, mor și ei, ca ție să-ți fie rău, să te gândești mereu la ce ai pierdut”. O să vedem cum se va derula cazul, voi merge către o idee foarte clară: cred că avem de-a face cu o poveste de dragoste care sună așa: ”După ce doamna a făcut 2 copii, el, din diferite motive, a plecat de acasă către o altă relație.

Doamna nu a putut suporta faptul acesta, au fost schimburi de discuții și mesaje, apoi el a blocat-o. Ea atunci a simțit nevoia să se răzbune și a spus așa: ”Nu o să fie nici copiii tăi, nici ai mei, îi iau cu mine!”. Pot spune că a fost o răzbunare în cuplu, la Timișoara!”, a precizat specialistul pentru ego.ro.

Ea este mama care s-a aruncat de pe blocul din Timisoara
Ea este mama care s-a aruncat de pe blocul din Timisoara

Care este varianta numărul doi

Psihologul Radu Leca ia în calcul și varianta ca tânăra mamă să fi suferit o depresie postnatală majoră, ori diagnosticată și netratată, ori nediagnosticată.

„Varianta numărul doi: avem de-a face cu o depresie postnatală majoră, care nu a fost diagnosticată, dar și aici avem două variante, cea în care nu a fost diagnosticată sau cea în care a fost diagnosticată, dar nu a fost acceptată, adică subiectul nu a acceptat sub nicio formă tratamentul psihiatric. Depresivii nu sunt agitați, un subiect depresiv este trist, nu prea mai mănâncă, nu doarme, stă cu privirea în gol.

Societatea dorește ca familia să intervină, doar că atunci când trăiești evenimentul, și faci parte activă din evenimentul respectiv, vei avea speranța că omul acela se va face bine și nu vei interveni, respectiv nu vei avea tăria de caracter să mergi pe internarea nonvoluntară, nu vei avea tăria asta de caracter, pentru că vei spune așa: ”Este omul pe care îl iubesc, l-am crescut, știu ce poate să facă, cu siguranță își va reveni”.

Ceea ce nu se știe însă este următorul aspect: depresia schimbă în mod categoric subiectul diagnosticat, pacientul, și chiar dacă credem că se va face bine această șansă este nulă, nu se face nimeni bine de la sine, depresia trebuie obligatoriu tratată, de către psiholog, psihiatru și de psihoterapeut. Altfel, pacientul, diagnosticat sub diverse forme, nu are nicio șansă să-și revină la viața de familie și să fie integrat social”, a mai declarat specialistul pentru aceeași sursă.

Între timp, anchetatorii încercă să afle cum s-a strecurat femeia pe acoperișul blocului, având în vedere faptul că accesul era blocat cu o ușă metalică încuiată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...