EXCLUSIV

Motivul pentru care unicul ginere al soților Ceaușescu a scos la licitație mașina Zoiei Ceaușescu. Mircea Oprean: „Nu m-am despărțit ușor”. La ce preț s-a vândut, de fapt. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 08.02.2023, 16:15
Motivul pentru care unicul ginere al soților Ceaușescu a scos la licitație mașina Zoiei Ceaușescu. Mircea Oprean: „Nu m-am despărțit ușor”. La ce preț s-a vândut, de fapt.  EXCLUSIV

Mircea Oprean, unicul ginere al cuplului ceaușist, Elena și Nicolae Ceaușescu, ne-a explicat, în exclusivitate pentru Impact.ro, ce s-a întâmplat cu lucrurile soției sale, Zoe Ceaușescu, care s-a stins din viață pe 20 noiembrie 2006. El ne-a mai spus și de ce a fost nevoit să scoată la licitație mașina pe care o cumpăraseră împreună, din Franța, imediat după cununie.

”Nu doresc să mă despart de niciun lucru comun sau moștenit de la ea”

Mircea Oprean ne-a declarat, exclusiv pentru Impact.ro: „Eu, spre exemplu, nu am ce să scot la licitație. Sau să donez vreunui muzeu! În primul rând fiindcă cele mai multe obiecte sau bunuri mi-au fost confiscate chiar de atunci, din primele zile ale lui 1990.

Și nu mi-au mai fost returnate. În fapt, nu doresc să mă despart de niciun lucru comun sau moștenit de la ea. Mi-au rămas multe cărți de la ea, dar nu am de gând în niciun caz să renunț la biblioteca mea!

Pot doar să vă spun că toate lucrările ei de matematici superioare, dar și câteva exemplare din revista de specialitate pe care a condus-o înainte de 1990, le-am dăruit Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu”.

Mircea Oprean
Mircea Oprean

A ținut mașina mai mult în parcare, la serviciu

Mai mult, în mod surprinzător, Mircea Oprean a explicat cititorilor Impact.ro și ce a stat la baza deciziei sale de anul trecut de a scoate, la licitație, mașina Zoiei Ceaușescu: „Vă spun sincer că nu m-am despărțit ușor de mașina aia.

Nu aș fi vrut să fac acest gest, dar am fost obligat. Cum nu am garaj, nu am unde s-o parchez, ca să fie bine întreținută. Cât am lucrat, am reușit s-o mai protejez pe la fostul loc de muncă, prin diverse laboratoare.

Dar, după ce am ieșit la pensie, această posibilitate a dispărut. Vara mai e cum mai e, dar iarna…Ca atare, am înstrăinat-o din motive obiective. Și-mi doresc ca noul proprietar să aprecieze acea mașină”, ne-a spus el.

Citește și De ce o ura Elena Ceauşescu pe fiica sa. Zoia Ceauşescu, chinuită de propria mamă!

Mașina a fost cumpărată din Franța, la scurt timp după căsătorie

În mai 2022, Mircea Oprean a scos la vânzare mașina care i-a aparținut soției, una adusă din Franța, la scurt timp după ce se consfințise mariajul lor.

Inițial, cei doi tineri însurăței primiseră din partea cuplului prezidențial o mașină marca Dacia, dar Zoia a tras toate sforile ca să intre în posesia unei mașini mai luxoase, intervenind și pe lângă mama, și pe lângă tatăl ei.

Mașina, marca Renault, adusă din Franța, acum exact patru decenii, în 1983, a avut un preț de pornire la licitație de 500 de euro, dar s-a vândut cu 20.000 de euro.

Cu cât s-a vândut teza de doctorat a fiicei soților Ceaușescu

În ceea ce privește teza de doctorat a Zoiei Ceaușescu, vândută în luna ianuarie la licitație, pentru suma de 600 de euro, Mircea Oprean e de părere că cel care a achiziționat-o a făcut-o doar pentru numele răsunător al autorului lucrării: „Lucrarea scrisă acum mai bine de patru decenii are o anumită valoare doar pentru cei care înțeleg matematicile superioare.

Nu e pentru oricine. Cel care a cumpărat-o și vă asigur că nu știu cine este, după cum precizez că nu sunt eu cel în cauză, a făcut-o mai degrabă din postura de vânător de trofee. A vrut să aibă în sertar o lucrare semnată de un nume răsunător!”.

Citește și Cine este omul care are grijă de mormântul lui Nicolae Ceaușescu. A fost rudă prin alianță cu dictatorul!

Urmăriți Impact.ro și pe