Mandarinele sunt unele dintre fructele-vedetă ale sezonului rece. Pe lângă faptul că sunt delicioase și aromate, coaja lor parfumată poate fi folosită în gospodărie, în moduri pe care probabil nici nu le bănuiți. Ce se întâmplă dacă amestecați coji de mandarine cu oțet și de ce trebuie să încercați acest truc.
Produsele folosite la curățarea casei sau la dezinfectarea suprafețelor pot fi foarte toxice și dăunătoare, din cauza chimicalelor pe care le conțin. Din acest motiv, substanțele preparate în casă, din ingrediente naturale, sunt o alternativă excelentă, ieftină, practică și ușor de obținut. Pentru a face un astfel de dezinfectant natural aveți nevoie de coji de mandarine, rozmarin, oțet și alcool sanitar.
Așadar, atunci când mâncați mandarine, nu mai aruncați cojile, ci adunați-le pentru a le folosi să dați aromă naturală dezinfectantului. Puteți folosi și alte plante puternic aromate, al căror miros vă place, cum ar fi lavanda.
Pentru a pregăti acest dezinfectant natural, aveți nevoie de câteva ingrediente la îndemână:
Puneți cojile de mandarine și crenguțele de rozmarin în sticlă, până când se umple pe jumătate. Apoi, faceți un amestec din ingredientele lichide: o parte oțet, o parte alcool și o parte apă caldă. Amestecați bine și turnați peste ramurile de rozmarin și cojile de mandarine până când se umple sticla.
Lăsați soluția la macerat timp de o săptămână, după care o puteți folosi pe post de dezinfectant de suprafețe. Agitați bine recipientul înainte de fiecare utilizare.
Cojile de la mandarine, portocale, clementine și orice alt fruct citric au o aromă puternică, datorită uleiurilor esențiale naturale pe care le conțin. Puteți profita de aroma lor și le puteți folosi pentru a împrospăta mirosul din cameră. Atunci când curățați mandarine, păstrați cojile și puneți-le la uscat pe calorifer. Atunci când intră în contact cu aerul cald, acestea eliberează un parfum proaspăt.
Puteți aduna mai multe coji pe care să le puneți într-un săculeț de pânză, pe care îl agățați de calorifer. Folosiți acest truc pentru a împrospăta aerul din fiecare încăpere din casă.
De asemenea, coaja de portocală sau mandarină este ideală pentru a aromatiza prăjituri și deserturi. Dacă folosiți coajă de portocală rasă atunci când pregătiți ceva dulce, nu uitați să spălați foarte bine coaja fructelor înainte, cu apă călduță și cu un burete, pentru a vă asigura că ați eliminat orice urmă de pesticide.