Termoenergetica se află într-o situație financiară extrem de grea. În ultimii ani a acumulat datorii către furnizori de sute de milioane de lei. Dar mai sunt și alte pierderi, pentru care este necesară angajarea mai multor persoane. Cum explică directorul companiei acest aspect.
Termoenergetica, principalul furnizor de apă cald și căldură din București, are nevoie să angajeze mai mulți oameni, dar nu are voie din cauza pierderilor. Directorul general al companiei, Claudiu Crețu, a discutat cu prefectul Capitalei, Alexandru Văcaru, și i-a cerut schimbarea legislației pentru ca Termoenergetica să poată face angajări.
Directorul Termoenergetica a precizat că sunt pierderi în rețea de 2.000 de tone de apă fierbinte, pe oră, iar soluția ar fi angajarea a aproximativ 200 de persoane pentru repararea țevilor. Astfel, pierderile ar putea fi remediate și s-ar putea acoperi serviciul public de alimentare cu energie termică în Bucureşti.
„Dincolo de irosire, de problemele financiare generate de aceasta şi de pericolul surpării la care sunt expuse zone întregi din Bucureşti, agentul termic nu poate ajunge până la capetele de reţea. Aşa se face că bucureştenii din zone precum Tei şi Colentina nu au apă şi căldură la temperaturi optime. Soluţia pentru reducerea acestor pierderi este angajarea mână de lucru, de aproximativ 200 de oameni, avem nevoie de sudori pentru repararea punctuală a ţevilor. Dar legea mă opreşte să fac asta. Sunt companie cu pierderi şi nu pot angaja”, a precizat Claudiu Crețu.
La întâlnirea cu prefectul Capitalei s-a discutat și despre datoriile imense acumulate de-a lungul anilor de Termoenergetica. Este vorba de suma de 800 de milioane de lei, din ultimii 10 ani, pe lângă datoria de 10 milioane de lei către CET Grivița și 25 de milioane către VestEnergo. Termoenergetica are și de primit bani, 200 de milioane de la primăria Capitalei, care nu a mai plătit facturile de opt luni de zile.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Şeful companiei municipale a precizat la Prefectură că, dacă nu plătesc aceste datorii, odată cu răcirea vremii, sute de mii de oameni vor sta în frig în propriile locuinţe. Iar Termoenergetica nu are bani, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) i-ar fi comunicat că este în aceeaşi situaţie, adică fără fonduri. În plus, PMB are datorii faţă de Termoenergetica, aproximativ 200 de milioane de lei, acestea reprezentând facturi neplătite din luna martie 2021 până în prezent”, explică Prefectura Capitalei într-un comunicat.
În aceste condiții, Alexandru Văcaru a cerut verificare informațiilor expuse de directorul Termoenergetica și a trimis o adresă la Primpria Capitalei.