La ce soluții au recurs spitalele publice din Timișoara pentru a-şi asigura apa caldă şi încălzirea

Elena Avramescu 29.10.2021, 15:25
La ce soluții au recurs spitalele publice din Timișoara pentru a-şi asigura apa caldă şi încălzirea

Este vorba despre spitalele publice din Timişoara, racordate la sistemul centralizat de termoficare Colterm, care au declarat că urmează să-şi asigure singure apa caldă şi încălzirea, iar pentru asta încep demersuri de montare de boilere de capacitate medie şi mare, precum şi de centrale termice proprii.

Soluțiile la care au recurs spitalele publcie din Timișoara pentru a-şi asigura apa caldă

Chiar dacă la Spitalul Judeţean Timişoara şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” soluţia este mai ușoară, la Spitalul Municipal sunt probleme mai mari, deoarece sunt 10 secţii care funcţionează în clădiri diferite, iar unele sunt închiriate.

În corpul central al spitalului de la Clinicile Noi, situaţia este mai decentă, am putut asigura căldura (cu radiatoare, climă n.r.) dar cel mai greu este pentru Clinicile de Oncologie şi la ASCAR (de recuperare cardiovasculară, transformată în clinică suport COVID-19 cu circa 20 de internaţi, acum, n.r.). Clinica de Oncologie este într-un fost cămin-internat pentru elevi, al primăriei, care a fost modernizat anii trecuţi, dar are anumite limite care nu permit asigurarea anumitor circuite.

La ASCAR este imobilul vechi închiriat, nu avem voie de să facem investiţii, nici modificări, decât foarte limitat. La Maternitatea Odobescu am avut tot timpul căldură pentru că am avut un sistem propriu care a permis încălzirea saloanelor. Dar trebuie demarat un proiect pentru montarea de centrale proprii, să nu mai depindem de restul reţelei.

Lipsa apei calde curente este în aceste zile la fel de mare pentru spitale, ca şi lipsa căldurii din calorifere. Trebuie întreţinută curăţenia, trebuie spălat instrumentarul înainte de a fi dus în sterilizare. Trebuie cumpărate şi montate inclusiv boilere, a spus managerul Spitalului Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, potrivit Agerpres.

Femeia confirmata pozitiv cu virusul COVID-19 a fost transportata de urgenta la Spitalul Victor Babes din Timisoara
Spital Timisoara

Astfel că pentru Spitalul Judeţean Timişoara s-a aprobat alocarea unei sume decente pentru punerea în funcţiune a centralei termice pe care o deţine unitatea spitalicească din subordine, care acum nu este funcţională.

Mai mult, Alin Nica, liderul Consiliului Judeţean Timiş, a declarat că cei 750.000 de lei alocaţi spitalului pentru investiţie urmează să fie folosiţi pentru schimbarea cazanelor şi a ţevilor care sunt colmatate, dar şi pentru înlocuirea mai multor conducte şi racorduri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...