Motivul pentru care pensiile nu s-au majorat cu 15%. Explicația lui Nicolae Ciucă

Anca Manolica 22.11.2022, 16:31
Motivul pentru care pensiile nu s-au majorat cu 15%. Explicația lui Nicolae Ciucă

Premierul Ciucă a vorbit marți, 22 noiembrie, despre deciziile luate în cadrul ședinței de Coaliție de luni seară. Reamintim faptul că liderii PNL-PSD au ajuns la un acord comun în ceea ce privește procentul de majorare a pensiilor, respectiv acela de a fi majorate cu 12,5%. Cum s-a decis acest lucru.

Nicolae Ciucă, despre decizia privind punctul de majorare a pensiilor

Liderii Coaliției PSD – PNL au ajuns la un acord, luni, 21 noiembrie, ca de la 1 ianuarie 2023 să crească punctul de pensie cu 12,5%. Așadar, cei ieșiți din câmpul muncii ar urma să primească mai mulți bani începând de anul următor.

Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, a vorbit marţi, după şedinţa conducerii partidului, despre deciziile în cadrul reuniunii. Întrebat de ce pensiile nu au fost majorate cu 15%, acesta a declarat că orice decizie luată la Guvern trebuie să fie legală, sustenabilă și dezirabilă, precizând că nu se iau decizii pentru electoratul PNL sau electoratul PSD.

„Aseară am avut o ședință în care am luat o decizie pentru cetățenii români. Așa cum am spus și am susținut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL sau electoratul PSD, sau alt electorat.

La Guvern luăm decizii pentru cetățenii români. S-au vehiculat mai multe cifre. Acele cifre au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că orice decizie luăm ea trebuie să fie legală, să fie sustenabilă și dezirabilă”, a declarat premierul Ciucă.

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 cu 12,5%
Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 cu 12,5%

Ce ajutoare vor mai primii cei cu pensii mici

aleșii au decis creșterea tuturor pensiilor cu 12,5%, dar și acordarea de ajutoare pentru pensiile sub 3.000 de lei. Așadar, ar urma să se acorde câte 1.000 de lei pentru cei care au pensii sub 1.500 lei, câte 800 de lei pentru cei cu venituri sub 2.000 și câte 600 de lei pentru cei care încasează lunar de 3.000 de lei.

Aceste ajutoare vor veni în două tranșe, una în ianuarie și cealaltă în luna iunie. Practic, un pensionar care are un venit mai mic de 1.500 de lei va primi 500 de lei în ianuarie și 500 de lei la jumătatea anului.

Totodată, cei care au pensii de handicap ar urma să primească o a treisprezecea pensie. Ba mai mult, aceia care încasează un venit lunar de până la 1.700 de lei vor primi carduri sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului următor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că sunt bani la buget pentru fiecare decizie luată.

Citește și: Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus. Începe recalcularea pensiilor

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...