Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus. Începe recalcularea pensiilor

Cătălina Burghelea 20.11.2022, 19:47
Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus. Începe recalcularea pensiilor

Autoritățile de la București anunță că începe marea recalculare a milioane de pensii pentru aplicarea noii legi. Acest lucru urmează să se întâmple după finalizarea procesului de evaluare a dosarelor de pensii, a anunțat președintele CNPP, Daniel Baciu. Ce se va întâmpla cu veniturile vârstnicilor din România. Unii dintre pensionari vor primi bani în plus, cine sunt aceștia.

Milioane de pensii vor fi recalculate

Casa de Pensii tocmai a făcut un mare anunț. Detaliul pe care românii nu trebuie să-l uite: anumiți vârstnici vor primi bani în plus, după aplicarea noii legi a pensiilor. Șeful CNPP susține că dosarele se află încă în proces de evaluare și aproape 70% dintre ele au fost deja digitalizate.

Daniel Baciu speră ca, până la finalul anului 2022, procesul de evaluare a dosarelor să se încheie, pentru a putea pune în aplicare și recalcularea pensiilor. Totuși, asta nu înseamnă că, până acum, pensiile au fost calculate greșit. Totul a fost dirijat în funcție de legi diferite.

În cadrul reevaluării pensiilor românilor, autoritățile au în vedere evidențierea concretă a fiecărui tip de stagiu de cotizare: contributiv, asimilat și necontributiv. Odată asigurată această delimitare, noua lege a pensiilor, care ar implica schimbări pe partea de contributivitate, va putea fi aplicată mai ușor, subliniază Baciu.

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: procentul așteptat de milioane de pensionari

Anunț major pentru pensionarii din România

Totodată, președintele Casei Naționale de Pensii Publice a făcut referire la eliminarea inechităților din ultimele două decenii. În România, pensionarii nu încasează aceleași sume de bani, având același stagiu de cotizare, deoarece au ieșit la pensie în perioade diferite. Potrivit șefului CNPP, problema trebuie reglementată prin lege.

„Nu vreau să mă refer strict la cifre. Nu sunt relevante în momentul acesta. Important este și cum va ieși noul act normativ, noua lege a pensiilor. Importantă este acea formulă care va duce eliminarea acestor inechități. Evident că, în urma acestei recalculări, acele pensii care sunt în interiorul aceluiași număr de puncte și au un cuantum inferior celor care au ieșit cu o pensie mai mare să fie adus la același cuantum. (…)

După această recalculare, o parte din pensionari vor primi în plus la pensie, în funcție de data ieșirii la pensie. Asta, pentru a reuși să facem o aplatizare. În sensul că la aceleași contribuție egală să avem pensii egale în plată. Dacă reușim să terminăm în termen acest proces de evaluare, recalcularea va fi foarte facilă de făcut dacă reușim să încheiem acest proces de evaluare a dosarelor de pensii în decembrie când vin pensiile”, a menționat președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

În plus, oficialul vrea ca, până la sfârșitul acestui an, procesul de evaluare a pensiilor să fie încheiat. După recalcularea făcută de autorități, românii se vor putea bucura de sume egale, la același nivel de contribuție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...