Motivul pentru care Nicolae şi Elena Ceauşescu se temeau să doarmă în Castelul Peleş. Ce credeau că se afla în interior

Iancu Andreea 09.06.2021, 18:38
Motivul pentru care Nicolae şi Elena Ceauşescu se temeau să doarmă în Castelul Peleş. Ce credeau că se afla în interior

Castelul Peleș, unul dintre obiectivele turistice emblematice ale stațiunii montane Sinaia, ascunde numeroase povești incredibile. Dincolo de legendele care stau la baza construirii edificiului, există și o poveste despre Nicolae și Elena Ceaușescu, care se temeau să doarmă în Castelul Peleș, în perioada în care se aflau la cârma țării. Cei doi soți au petrecut o singură noapte între zidurile castelului pentru ca mai apoi să nu mai calce niciodată în interiorul clădirii care stă drept mărturie celor 80 de ani ai monarhiei din România.

Motivul pentru care Nicolae și Elena Ceaușescu se temeau să doarmă în Castelul Peleș

Construit în anul 1874, castelul Peleș a fost ridicat în urma deciziei Regelui Carol I, care a reușit să modifice peisajul rural din afara comunei Podul Neagului, de la acea vreme. Astfel, localitatea, care măsura pe atunci 24 de km pătrați, era redenumită Sinaia, un nume pe care îl regăsim și astăzi pe harta țării. Ulterior înălțării construcției, s-a realizat și calea ferată Ploiești – Predeal, apărând totodată și primele case boierești din zonă. Totuși, fosta reședință regală nu a modificat doar aspectul regiunii, ci a adus și o mulțime de legende în cultura populară. Inclusiv ideea de a înălța castelul pare să fi apărut după ce roata de la trăsura regelui s-a rupt în preajma actualei construcții. Nevoit să înnopteze la mănăstirea Podul Neagului, regele a rămas impresionat de peisaj și a decis să ridice un palat.

Terenul de 1000 de hectare pe care a fost construit castelul Peleș și construcția în sine au trecut prin mai multe momente de cumpănă, trecând din posesia regelui în cea a autorităților comuniste. Începând din anul 1953, castelul a devenit Muzeu Național și astfel deschis publicului spre vizitare. Ulterior, la o distanță de mulți ani, Maiestatea Sa, Regele Mihai I al României, reintra în posesia castelului moștenit pe linie paternă, devenind totodată instituţie publică administrată de Statul român, sprijinit de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Castelul Peleș s-a bucurat de vizita numeroaselor personalități ale vremii, inclusiv Nicolae și Elena Ceaușescu trecându-i pragul, o singură dată, din pricina faptului că se temeau să doarmă în interiorul său.

Nicolae și Elena Ceaușescu se temeau să doarmă în castelul Peleș
Nicolae și Elena Ceaușescu se temeau să doarmă în castelul Peleș

Soții Ceaușescu au înnoptat o singură dată la Peleș

Legenda spune că în unele nopți, în care luna plină își făcea apariția pe cer, la Peleș apăreau umbrele foștilor stăpâni, regi și regine ai României. Deși aceste povești ar fi putut să îi influențeze pe soții Ceaușescu, în realitate cei doi aveau un alt motiv pentru care nu apreciau șederea în camerele palatului. Aceștia au înnoptat o singură dată la castelul Peleș, evitând să revină în interiorul zidurilor din Sinaia.

Citește mai multe pe playtech.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...