EXCLUSIV

Motivul pentru care meseria de detectiv aproape a dispărut în România. Maria Bumbaru, președintele A.N.D.R.: „Au de rezolvat chestii serioase” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 23.06.2022, 19:22
Motivul pentru care meseria de detectiv aproape a dispărut în România. Maria Bumbaru, președintele A.N.D.R.: „Au de rezolvat chestii serioase” EXCLUSIV

Mai țineți imaginile cu detectivi ascunși prin boscheți pentru a descoperi soții infideli? Maria Bumbaru, președintele A.N.D.R, spune pentru impact.ro că azi așa ceva nu mai e la modă, fiiindcă acțiunile detectivilor particulari s-au mutat în lumea multinaționalelor și a marilor bănci.

De ce meseria de detectiv aproape că a dispărut în România

Imaginea unui detectiv particular cu pălăria trasă adânc peste ochi, ascunzându-se printre boscheți pentru a urmări soția lui X sau lui Y, chiar dacă e noapte sau plouă, e una total depășită, care nu se prea mai regăsește în realitate. Afirmația aparține Mariei Bumbaru, președintele Asociației Naționale a Detectivilor din România (A.N.D.R). Potrivit acesteia, meseria de detectiv particular s-a schimbat aproape din temelii în ultimul deceniu.

„Povestea aceea veche, pe care o avem mai toți în fața ochilor atunci când vine vorba despre angajarea unui detectiv particular pentru nu știu ce chestiune personală e una depășită. Nu prea o să mai vedeți detectivi cu pălăria adâncă trasă peste ochi și urmărind din boscheți ce face soția lui X sau lui Y, zi și noapte, pe vreme bună sau rea. Nu afirm că nu mai există și asemenea situații, dar ele s-au rărit semnificativ.

Soți geloși mai există! Dar schimbarea a plecat de la faptul că divorțul se obține în zilele noastre mult mai ușor, că totul stă acum sub semnul amiabilului, că de ceva vreme poți apela la mediere sau la notar. Iar asta a simplificat mult lucrurile. Sigur, la partaj apar de cele mai multe ori complicațiile. Sau în ceea ce privește custodia copiiilor, fiindcă părinții au drepturi egale, dar ideea e că s-au simplificat datele problemei”, afirmă Maria Bumbaru pentru impact.ro.

Potrivit președintelui A.N.D.R, în prezent accentul în această meserie cade pe chestiunile economice.

„Oricât vi s-ar părea de bizar sau nu, asta colegii noștri au de rezolvat chestiuni foarte serioase. Cele mai multe sunt de natură economică. Spre exemplu, oameni sau companii care încearcă prin diverse metode, mai mult sau mai puțin ortodoxe, să-și înșele partenerii de afaceri. Iar atunci când apar suspiciunile, nu se apelează neapărat la Poliție. Mai întâi, unele chestiuni ajung pe la noi. Paleta acțiunilor noastre a devenit una foarte, foarte largă!”, avertizează aceeași Maria Bumbaru.

Maria Bumbaru este șeful detectivilor particulari din România
Maria Bumbaru este șeful detectivilor particulari din România

„Ai nevoie de o echipă”

Ea spune că în prezent și modul de lucru s-a transformat, destul de radical:

„În prezent nu prea mai lucrezi solitar. Ai nevoie de o echipă, mică sau medie chiar, ca să interpretezi tot felul de date. Uneori poți angaja, la rândul tău, analiști financiari sau specialiști în IT, fiindcă diversificarea chestiunilor te poate lejer depăși. Caz în care ai neapărată nevoie de o expertiză profesionistă!

Există situații în care diverse multinaționale sau bănci internaționale sunt în postura de a angaja oameni pentru poziții-cheie. Ei bine, după ce bat palma cu respectivii, aceștia sunt avertizați că pot fi controlați, potrivit anumitor clauze din contractele sau pre-contractele semnate de comun acord. Iar aici intervenim noi!

Fiindcă angajatorii vor să știe cam totul. Ce viață socială sau familială au viitorii lor conducători, de ce fel de averi dispun, cum  interacționează sau cum reacționează în situații limită, o multitudine de lucruri, unele care poate nici nu vă trec cu ușurință prin minte”, mai spune aceeași Maria Bumbaru.

Potrivit acesteia, în România există azi circa 6.000 de detectivi particulari, cu atestat profesional de drept de practică. Mai mult, mai spune ea, există și un colegiu de specialitate cu o durată de doi ani pentru cei interesați de această profesie.

„Am avut printre cursanți și absolvenți a două facultăți, dar care au trebuit să ducă până la capăt procesul pentru a primi drept de practică în acest domeniu”, avertizează tot Maria Bumbaru.

Urmăriți Impact.ro și pe