EXCLUSIV

Motivul pentru care meseria de astronaut a devenit un vis în România. Care sunt șansele să mai trimitem oameni în spațiu

Alexandru Catalan 07.10.2022, 19:11
Motivul pentru care meseria de astronaut a devenit un vis în România. Care sunt șansele să mai trimitem oameni în spațiu

Șansele ca România să mai trimită oameni în spațiul cosmic sunt mai mici ca niciodată. Totul a plecat de la faptul că țara noastră continuă să fie singura țară membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) care are datorii, și încă semnificativ de mari, față de instituția-mamă. Conform datelor oficiale, România avea de plătit în această toamnă o contribuție financiară de 102 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană, cea mai mare parte fiind restanțe acumulate din 2018 încoace. Mai mult, Executivul anunțase printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Cercetării că va plăti integral datoria față de ESA, în două tranșe, până la finele lui 2022.

Șansele ca România să mai trimită oameni în spațiu au scăzut foarte tare

Președintele și directorul executiv al Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius Ioan Piso, a refuzat să facă ample comentarii pe această temă, dar a lăsat să se înțeleagă că situația rămâne una rezolvată doar în parte.

„Acea tranșă de bani, de 330 de milioane de lei pe care Guvernul i-a aprobat recent pentru a fi plătiți către Agenția Spațială Europeană, ne-a readus într-adevăr pe drumul cel bun în recâștigarea dreptului de vot în cadrul instituției, pe care îl pierdusem, din cauza restanțelor financiare. Însă rămâne încă o parte a datoriei de plătit și asta ne reduce mult șansele ca românii să mai ajungă curând în spațiu. Vom vedea cum va evolua situația în săptămânile următoare”, a sunat singura declarație pe acest subiect a lui Marius Ioan Piso.

La finele lunii iunie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunțase un proiect de Hotărâre de Guvern privind plata integrală a contribuțiilor financiare restante ale României către Agenția Spațială Europeană în valoare de 102 milioane de euro, sumă ce ar fi urmat să fie acoperită din fondul de rezervă bugetară. Vestea a ajuns inclusiv la urechilor celor de la ESA.

Trei luni mai târziu însă Executivul a decis să aloce 330 de milioane de lei, care acoperă puțin peste jumătate din datoria țării, în discuție mai rămânând circa 40 de milioane de euro. Apropierea noului an va spori însă iar datoria, fiindcă se va adăuga și contribuția aferentă anului 2023.

Motivul pentru care meseria de astronaut a devenit un vis in Romania. Care sunt sansele sa mai trimitem oameni in spatiu. EXCLUSIV
Sursa foto: ESA/Facebook

România continuă să rămână restantă

Există voci care afirmă că diferența de datorie va fi plătită până la finele anului, dar e greu de crezut că se va întâmpla asta, mai ales dacă România se va confrunta cu o iarnă grea din punctul de vedere al condițiilor meteorologice.

Trebuie remarcat faptul că contribuția financiară a oricărei țări membre a Agenției Spațiale Europene se poate întoarce integral în țara respectivă sub formă de contracte de specialitate încheiate între ESA și diferite companii, dar guvernanții nu par să înțeleagă acest avantaj.

În plus, 16 români, nouă femei și șapte bărbați, se numărau la începutul acestui an printre potențialii candidați în procesul de selecție al viitorilor astronauți ai ESA. Ei fuseseră selectați dintr-un total de 254 de persoane ale căror dosare de specialitate fuseseră înaintate de către România pe adresa Agenției Spațiale Europeane. În condițiile în care România va continua să rămână restantă, e foarte greu de crezut că reprezentanții ESA vor alege români în componența viitoarelor serii de astronauți pe care ar urma să le trimită în spațiu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe