Rusia a ajutat Iranul să lanseze un satelit în spațiu. De ce se teme Occidentul

Beatrice Dumitru 09.08.2022, 13:23
Rusia a ajutat Iranul să lanseze un satelit în spațiu. De ce se teme Occidentul

La doar trei săptămâni după vizita lui Vladimir Putin la teheran, Rusia a lansat un satelit iranian pe orbită, iar Occidentul se teme că Moscova l-ar putea folosi pentru a obține informații de pe frontul din Ucraina. Iranul spune că satelitul este proiectat pentru cercetare științifică, inclusiv monitorizarea radiațiilor și a mediului în scopuri agricole.

Satelit iranian lansat de Rusia

Rusia a lansat un satelit iranian pe orbită din sudul Kazahstanului, la doar trei săptămâni după ce președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu Ayatolahul Iranului și s-au angajat să lucreze împreună împotriva Occidentului.

Satelitul Khayyam, numit după poetul și filozoful persan din secolul al XI-lea Omar Khayyam, a fost lansat de o rachetă rusă Soyuz de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan și a intrat cu succes pe orbită, a declarat agenția spațială rusă. De asemenea, agenția spațială a Iranului a anunțat că a primit primele date telemetrice de la satelit, conform presei de stat iraniană, preluată de Reuters.

Rusia a ajutat Iranul să lanseze un satelit în spațiu. De ce se teme Occidentul
Rusia a ajutat iranul sa lanseze un satelit pe orbită.

Iranul respinge acuzațiile

Teheranul a respins afirmațiile că satelitul ar putea fi folosit de Moscova pentru a-și spori capacitățile de culegere de informații din Ucraina, spunând că Iranul va deține controlul „controlul complet al operațiunii din prima zi”.

Publicația Washington Post a scris săptămâna trecută că oficialii americani sunt îngrijorați de cooperarea tot mai strînsă dintre Rusia și Iran din domeniul spațial, temându-se că satelitul nu va ajuta doar Rusia să obțină informații din Ucraina, ci va oferi Iranului „capacități fără precedent” de a monitoriza potențialele ținte militare din Israel și din Orientul Mijlociu.

Rusia a încercat să reia colaborarea cu Iranul încă din 24 februarie, când Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații săi să impună cele mai severe sancțiuni din istoria recentă. În iulie, Vladimir Putin a vizitat Teheranul în prima sa călătorie internațională în afara fostei Uniuni Sovietice de la declanșarea războiului din Ucraina.

Spațiul a fost un domeniu în care Statele Unite și Rusia au menținut în mod tradițional cooperarea și legăturile puternice, în ciuda tensiunilor geopolitice dintre Moscova și Washington.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...