Motivul pentru care Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia. De ce se simt jigniți oamenii lui Macron

Stan Filon 19.09.2021, 08:10
Motivul pentru care Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia. De ce se simt jigniți oamenii lui Macron

Franța și-a rechemat ambasadorii din SUA și Australia! Decizia extremă a fost luată după ce Paris-ul a pierdut un  contract de zeci de milioane de euro în detrimentul Statelor Unite ale Americii! Anunțul înțelegerii care i-a înfuriat pe francezi a fost făcut de președintele Joe Biden.

De ce și-a rechemat Franța ambasadorii din SUA și Australia

Statele Unite ale Americii și Australia au semnat un contract în urma căruia vor fi livrate la Antipozi submarine de zeci de milioane de euro! Franța a pierdut din mână astfel bănosul contract, iar reacția a fost una vehementă. Paris-ul și-a rechemat imediat ambasadorii din Australia și SUA, deoarece a considerat că a fost ”înjunghiat pe la spate”, potrivit BBC.

Ministerul francez de externe a declarat că „decizia excepțională” este justificată de gravitatea deciziei Australiei. Efectele s-au văzut de îndată, diplomații francezi de la Washington anulând deja o recepție al cărei scop era chiar celebrarea relațiilor dintre SUA și Franța.

Motivul pentru care Franta si-a rechemat ambasadorii din SUA si Australia
Motivul pentru care Franta si-a rechemat ambasadorii din SUA si Australia

SUA i-a ”furat” Franței un contract de zeci de milioane de euro

Statele Uniyte ale Americii încearcă să își consolideze alianțele în fața Chinei, astfel a fost încheiat contractul cu Australia, dar și cu Regatul Unit. Parteneriatul de securitate în zona indo-pacifică, care specifică și livrarea de submarine cu propulsie nucleară Australiei, a fost anunțat de președintele SUA Joe Biden, căruia i s-au alăturat prin teleconferință premierul Australiei, Scott Morrison, dar și cel al Marii Britanii, Boris Johnson.

”Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a anunțat premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Pactul prezintă însă o problemă strategică și pentru Uniunea Europeană, care urma să-și prezinte propria strategie pentru zona Indo-Pacific însă SUA a fost mai rapidă. Iritarea Uniunii Europene s-a văzut cu ochiul liber după ce un înalt oficial al UE a declarat pentru CNN că ”țările anglofone sunt foarte beligerante”, formând o alianță ”împotriva Chinei”. Ca să ”răsucească cuțitul în rană”, oficialul a menționat că este vorba despre aceleași țări care au preluat conducerea în Afganistan și Irak. ”Și am văzut cu toții rezultatele”, a comentat ironic oficialul UE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...