Motivul pentru care Florin Cîțu vrea să scape, de fapt, de pensiile speciale. ”Va fi presiune mare”

Iancu Andreea 12.03.2021, 09:07
Motivul pentru care Florin Cîțu vrea să scape, de fapt, de pensiile speciale. ”Va fi presiune mare”

Problema pensiilor din România este una care ridică numeroase semne de întrebare. În timp ce românii sunt nemulțumiți de banii pe care îi primesc lunar, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a elimina presiunea din sistemul de pensii. Florin Cîțu, premierul României, a explicat care este motivul pentru care vrea să scape de pensiile speciale.

Florin Cîțu, despre pensiile speciale. ”Va fi presiune mare”

Premierul României Florin Cîțu a vorbit recent despre problemele din sistemul de pensii din țara noastră, menționând faptul că inclusiv pensiile speciale reprezintă un impediment pentru guvernanți. Oficialul român susține că a organizat un grup de lucru în cadrul coaliției de guvernare, ce urmează să discute despre reforma sistemului de pensii. Primul ministru consideră că în această mișcare era necesară, mai cu seamă că în 15 ani se va exercita o presiune crescută pe acest sistem de pensii.

Am intrat în discuţia aplicată. S-a format un grup de lucru în coaliţie pentru reforma sistemului de pensii. Aici provocarea nu e doar să reaşezăm acest lucru, pensiile speciale, avem o problemă pe termen mediu de sustenabilitate a sistemului de pensii, a declarat Cîţu, la B1 TV, joi seara.

Florin Cîțu a mai menționat că se încearcă nu doar gestionarea numărului de pensionari, ci și găsirea resurselor suficiente pentru a putea face față plăților.

În 15 ani vom avea o presiune foarte mare pe sistemul de pensii, trebuie să pornim reforma azi. Nu doar recalcularea pensiilor, reforma înseamnă cum găsim resurse să putem plăti acele pensii. Anglia a făcut reforma pensiilor în 6 ani. Lucrez la ambele capete: numărul de pensionari şi partea în care ai nevoie de oameni să contribuie, a mai precizat premierul Cîţu.

Ce spune Raluca Turcan, Ministrul Muncii, despre pensiile românilor
Ce spune Raluca Turcan, Ministrul Muncii, despre pensiile românilor

Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Încă din prima lună a acestui an, Ministrul Muncii Raluca Turcan a emis un ordin prin care stabilește începerea evaluării dosarelor pensionarilor români, o procedură ce a fost amânată încă din luna octombrie 2019. Această etapă reprezintă una premergătoare recalculării pensiilor.

Obiectivul nostru este să realizăm recalcularea după o lege nouă, care să facă reformă în sistemul public de pensii şi care să aducă echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic, a spus ministrul Muncii.

Timp ce un an și jumătate, procedura de evaluare a dosarelor de pensie va fi în desfășurare, timp în care noul proiect de lege să fie definitivat.

Evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informaţiilor colectate din sursele în format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii şi care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate, a mai menționat oficialul român.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...