Cât vor crește, până la urmă, pensiile anul viitor. Procentul ciudat venit de la Guvern

Ana Anitoiu 16.02.2021, 00:01
Cât vor crește, până la urmă, pensiile anul viitor. Procentul ciudat venit de la Guvern

Un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor arată cu cât vor crește, până la urmă, pensiile anul viitor. Iată ce procent ciudat a propus Guvernul, după ce s-a stabilit că deocamdată, punctul de pensie va rămâne în acest an la pragul de 1.442, adică la nivelul până la care a fost crescut în luna septembrie a anului trecut.

Cât vor crește, până la urmă, pensiile anul viitor

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență. Se are în vedere majorarea pensiilor anul viitor cu rata medie anuală a inflației, la care să se adauge până la 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Însă, concret, nu se știe cu cât va crește și nici ce înseamnă, mai exact, ”cel mult 50%”.

Nota de fundamentare arată că se va folosi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru a se stabili “cuantumul efectiv al majorării și data de acordare”. Proiectul de ordonanță de urgență de la Ministerul Finanțelor cuprinde și alte câteva măsuri.

Cat vor crește, pana la urma, pensiile anul viitor. Procentul ciudat venit de la Guvern
Bancnote de 100 de lei

Alte măsuri pentru România

Între alte măsuri pentru țară se numără neacordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, în acest an. În plus, dispariția sporului de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de coronavirus, ”cu excepţia prefectului şi subprefectului”.

Potrivit Ministerului Finanțelor, schimbările în privința pensiilor determină o reducere de 8,922 miliarde lei a necesarului de finanțare în acest an. Adică 0,8% din PIB. Mai mult, tăierea voucherelor de vacanță are ca efect o scădere a deficitului bugetar cu 1,653 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB. Eliminarea sporului de 30% pentru personalul instituţiilor prefectului se traduce printr-o reducere a necesarului de finanțare de 23,8 milioane lei, potrivit hotnews.ro.

Veste importantă pentru studenți

O veste importantă primesc și studenții cu vârste de până la 26 de ani. Aceștia vor beneficia de un tarif redus cu 50% pentru călătoriile cu mijloacele de transport local în comun, cu metroul, dar și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Astfel, se abrogă prevederile prin care studenții să beneficieze, în tot cursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar s-au trezit și ele cu o clarificare cu privire la numărul de zile de concediu la care are dreptul, prin corelarea cu prevederile ce reglementează numărul de zile de concediu acordat personalului de îndrumare, conducere și control din inspectoratele școlare. “Personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, precum și personalul de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din unitățile conexe, beneficiază de concediu de odihnă conform Codului Muncii”, sună noul articol.

Război între Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, pe tema pensiilor.

Tema pensiilor, dar și a întregului buget, a dus la un război între premierul Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, liderul PSD, care l-a acuzat pe prim-ministru că este ”mincinos” și care a anunțat că depune moțiune de cenzură. Mai multe detalii referitoare la schimbul lor de replici, AICI!

”Am spus de la început că nu sunt de acord să susţin în acest buget nenorocirile adoptate de PSD între 2017 şi 2019. (…) Dacă cineva îşi imaginează că putem menţine acele nenorociri în buget şi să punem peste din bugetul nostru, prin programul nostru de guvernare, se înşală, nu avem cum, nu avem spaţiu. Pentru a crea spaţiu în programul nostru de guvernare, trebuie să eliminăm acele nenorociri. Prin acest buget reparăm dezmățul făcut de PSD. Așteptam ca Ciolacu să mă sune. Pierdeam o zi-două din viața mea și îi explicam cum e cu bugetul. Știu, e mai greu, dar îi explicam. Deci, tovarășe Ciolacu, când ai timp, dă-mi un telefon!”, a spus premierul, generând o altă reacție a lui Marcel Ciolacu.