Motivul pentru care cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este legitimă, dar nu se poate face imediat: „Nu există garanţii”

Elena Avramescu 22.02.2023, 08:00
Motivul pentru care cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este legitimă, dar nu se poate face imediat: „Nu există garanţii”

Se pare că cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver ar fi cât se poate de legitimă, însă cu toate acestea nu există garanții conform cărora acest pas se poate face în cel mai scurt timp. Cel care s-a implicat intens în acest subiect este senatorul american Dick Durbin.

Speranțele românilor pentru Visa Waiver sunt tot mai îndepărtate

Senatorul american se află într-o scurtă vizită la București și a ținut să afirmecă înțelege că eliminarea vizelor pentru SUA înseamnă mult pentru cetățenii români. astfel că își dorește ca aceștia să fie tratați corect. Însă în viitorul apropiat acest lucru nu ar fi posibil din cauza ratei mari de refuz, care ar trebui să scadă sub 3%.

„Există un punct de pornire bun, şi anume că atât de mulţi români primesc acum viză pentru a veni în SUA”, a spus el la o întâlnire cu jurnalişti români.

Acesta a ținut să mai precizeze că adevărata problemă este legată de rata de refuz de aproximativ 10% în rândul celor care aplică pentru viză. ==

„Dacă România ar fi în Visa Waiver, românii nu ar mai trebui să treacă prin procesul de viză. Ei sunt obişnuiţi să facă parte din UE şi să fie trataţi egal la graniţele altor ţări şi se întreabă de ce nu şi în SUA.

Am discutat despre Visa Waiver cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, şi vom analiza asta, pentru a vedea dacă putem ajuta. Vreau să încerc să ajut. I-am spus asta premierului Nicolae Ciucă. Nu există garanţii că se poate face mâine, dar cred că este o cerere legitimă. Ştim că înseamnă mult pentru români. Vrem să fie trataţi corect”, a mai declarat Durbin.

Tara noastra, cu un pas mai aproape de a fi inclusa in programul Visa Waiver
Programul Visa Waiver

Și senatoarea Jeanne Shaheen a intervenit în discuție, precizând faptul că a convenit cu ambasadoarea SUA să colaboreze cu România asupra chestiunii eliminării vizelor către SUA. Aceasta consideră că ar fi foarte dificilă schimbarea legislației în Congresul SUA, tocmai de aceea trebuie să se lucreze în parametri legali existenți.

Astfel că Dick Durbin şi Jeanne Shaheen, membri democraţi ai Senatului SUA, au încheiat marţi în România un turneu în Europa, care a mai cuprins participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în Germania, şi o vizită în Georgia. Se pare că cei doi au venit pentru prima oară în România unde au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu.

În septembrie 2022, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vorbit despre programul Visa Waiver. Acesta este de părere că românii stabiliţi în Statele Unite au reușit să sprijine cu succes integrarea României în NATO cu ajutorul mai multor scrisori trimise către Congresul american, iar asta ar putea să funcţioneze şi în cazul programului Visa Waiver.

„Credem că Visa Waiver este un moment în care românii din SUA s-ar putea aduna. Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor ’90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru.

Credem că ar putea să funcţioneze acest lucru cu noile tehnologii, sigur că nu mai trimiţi astăzi scrisori, trimiţi e-mail-uri sau ai altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru”, a declarat Muraru după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...