Românii fac coadă la vaccinarea cu Johnson&Johnson. “Există cabinete ale medicilor de familie din Bucureşti care au solicitat majorări ale dozelor de vaccin primite iniţial”, declară Sandra Alexiu, preşedintele Aasociaţiei Medicilor de Familie din zona Bucureşti – Ilfov, pentru impact.ro.
Vaccinarea românilor în cabinetele medicilor de familie cunoaşte un succes neaşteptat. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de familie din zona Bucureşti-Ilfov, e de părere că această campanie, aflată abia la început, este bine primită. În opinia ei, există mai mulţi factori care au jucat un rol special în conturarea acestui scenariu pozitiv, de care ar trebui să se ţină seama şi pe viitor. “Relaţia dintre medicul de familie şi pacient e una deja existentă, cu încredere reciprocă, care poate juca un rol important în a convinge anumiţi oameni, poate mai reticenţi, să apeleze la asemenea servicii. Apoi, vaccinarea într-un loc cunoscut poate fi şi ăsta un avantaj”, susţine Sandra Alexiu.
Un al treilea argument e cel oferit de vaccinul Johnson&Johnson, cu care imunizează populaţia medicii de familie. “După cum toată lumea ştie, vaccinul de acest tip se face o singură dată, adică dintr-o singură doză. Or, pentru mulţi absenţa rapelului e deja un argument foarte puternic. Mulţi români, de vârste diferite, au ales să apeleze din acest motiv la acest tip de vaccinare”, mai spune Sandra Alexiu.
”Sunt, spre exemplu, oameni tineri, activi, care vin special din ţările în care lucrează acum, pentru a se vaccina. Au luat doza şi la întoarcerea în ţări din vest, precum Marea Britanie, spre exemplu, nu mai e nevoie să stea în carantină. Iată deci unul dintre avantaje. La fel, în cazul vârstnicilor, funcţionează un alt tip de argument. Cel legat de deplasare. Ai fost o dată şi ai scăpat!”, adaugă aceeaşi Sandra Alexiu.
Ea precizează că medicii de familie din Bucureşti au început campania de vaccinare înaintea colegilor din judeţul Ilfov: ”Colegii din Bucureşti au început de câteva zile vaccinarea. La noi, în Ilfov, va începe cel mai probabil la mijlocul lunii mai sau imediat după. Şi noi, şi cei din Bucureşti, am avut o întârziere faţă de data stabilită oficial din cauza faptului că nu au ajuns la timp materialele necesare. Adică halatele speciale, seringile, plasturii. Dozele de vaccin au ajuns de mult, nu însă şi restul materialelor”.
Pe de altă parte, Sandra Alexiu susţine că există deja cereri de suplimentare a dozelor de vaccin alocate: ”Nu sunt mari, în jur de zece la sută, dar asta indică faptul că lumea începe să conştientizeze şi serviciul oferit de noi. Şi apelează la noi, cu încredere!”.
Circa 200 de medici de familie din Bucureşti s-ar fi înscris în campania de vaccinare a populaţiei, semnând în acest sens contracte speciale cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, iar o treime dintre aceştia au început deja vaccinarea.
Pe de altă parte, ei au fost implicaţi şi în maratonul de vaccinare desfăşurat cu succes între 7 şi 9 mai, la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională, atunci când peste 20.000 de persoane au fost imunizate cu prima doză de Pfizer. Ei vor repeta povestea în ultimul weekend al lunii mai, când va avea loc un al doilea maraton, tot la Bucureşti şi cel mai probabil în aceleaşi instituţii amintite mai sus, pentru a oferi şi a doua doză, atât de necesară imunizării în faţa noului tip de coronavirus. Potrivit statisticilor oficiale, în România, între 4 şi 13 mai, au fost folosite peste 17.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson.