Moșii de toamnă 2022. Pe ce dată pică și ce nu este bine să faci în Sâmbăta Morților

Cazacu Alexandru 21.10.2022, 14:27
Moșii de toamnă 2022. Pe ce dată pică și ce nu este bine să faci în Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă 2022. Cu ocazia acestei sărbători, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a da de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă. Pe ce dată pică Sâmbăta Morților, care sunt principalele tradiții și obiceiuri și ce nu e bine să faci în această zi, vei putea afla citind rândurile de mai jos.

Pe ce dată pică Moșii de toamnă 2022?

În fiecare an, spre sfârșitul toamnei, creștinii ortodocși prăznuiesc Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. După cum se arată în calendarul ortodox, în acest an sărbătoarea pică pe data de 5 noiembrie, chiar înainte de începerea Postului Nașterii Domnului.

Sâmbăta Morților este forate importantă pentru credincioșii creștin-ortodocși, deoarece această zi este dedicată pomenirii celor trecuți în neființă. În prima sâmbătă din luna noiembrie, oamenii duc la biserică colivă, vin și prescuri. Aceste bucate sunt sfințite, iar apoi date de pomană pentru sufletul morților.

Moșii de Toamnă pică întotdeauna sâmbăta, deoarece trupul lui Iisus Hristos a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă. Tocmai de aceea Biserica Ortodoxă a ales această zi să fie dedicată pomenii celor care nu mai sunt printre noi.

Moșii de toamnă 2022, tradiții și obiceiuri?

Conform tradiției populare, în Sâmbăta Morților, creștinii merg la biserică cu vin, colivă și prescuri pentru a le sfinți. Apoi, acestea sunt date de pomană pentru sufletul celor trecuți în neființă. Din pachete nu trebuie să lipsească colacul și prosopul.

Pe lângă aceste bucate, credincioșii împart și diferite alimente care i-au plăcut celui pomenit în timpul vieții pe pământ. Potrivit credinței populare, bucatele date de pomană trebuie să fie însoțite și de o lumânare aprinsă.

În unele zone din țară se face un pomelnic cu numele celor adormiți, iar acesta va fi citit de preot în timpul slujbei. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop. După slujba de pomenire, enoriașii merg împreună cu preotul paroh la mormintele celor dragi, unde duhovnicul ține o slujbă mică, iar mormântul este stropit cu vin. La mormânt se aprind lumânări, pentru a încălzi sufletul celui decedat.

Ce nu este bine să faci în Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă 2022. În ziua praznicului nu se lucrează ogoarele. Tot în Sâmbăta Morților, gospodinele nu spală, nu calcă și nu cos haine. Se spune că persoanele care face aceste lucruri vor avea parte de greutăți și necazuri.

Conform rânduielilor bisericești, odată cu începutul Postului Nașterii Domnului nu se mai fac nunți și botezuri. Abia după Anul Nou se mai pot organiza astfel de evenimente, adică după data de 6 ianuarie.

De asemenea, gospodinele trebuie să măture, deoarece se spune că astfel vor ridica praful în ochii celor decedați. Nici să arunce gunoiul nu este bine, pentru că astfel va ajunge în mâncarea celor trecuți în neființă. O vorbă din bătrâni spune că, în noaptea de Moși nu e bine să mergi singur pe stradă, deoarece sufletele celor decedați se întorc la morminte.

Moșii de toamnă 2022
Moșii de toamnă 2022. Pe ce dată pică Sâmbăta Morților

Rugăciune pentru cei trecuți în neființă

Acum că am aflat toate aceste lucruri despre Moșii de toamnă 2022, iată și o rugăciune frumoasă care trebuie rostită pentru sufletul celor adormiți:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței

Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin!

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...