Mormintele neștiute din centrul Timișoarei. Ce se ascunde sub pavaj, gazon sau alei

Diana Timișoreanu 26.01.2022, 12:56
Mormintele neștiute din centrul Timișoarei. Ce se ascunde sub pavaj, gazon sau alei

Zilnic, sute de timișoreni dar și turiști care vizitează orașul calcă, practic, pe foste morminte. Bineînțeles, fără să știe. În mai multe dintre cele mai aglomerate locuri centrale din oraș au fost descoperite oseminte. Cimitire, cripte sau locuri ale unor bătălii aprige, toate se afla acum sub pavaj sau gazon.

Parcul central ridicat deasupra unui cimitir în care au fost înmormântați aproape 9.000 de oameni

Parcul central sau Parcul Scudier din imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane are o istorie care ascunde amănunte sinistre. Aleile, gazonul, fântânile arteziene și statuile  sunt ridicate pe locul unde,  între anii 1738 și 1771, s-a aflat primul cimitir al Timișoarei. Aici au fost înmormântați între 8.000 și 9.000 de oameni, conform Analelor Banatului.

Cimitirul a fost închis, după ce la Timișoara a fost creat un alt spațiu pentru locurile de veci, actualmente cimitirul din Calea Lipovei. În 1870, la o sută de ani de la închidere, generalul Anton Scudier, comandantul Banatului din acele timpuri, a dat ordin ca osemintele rămase să fie mutate în cimitirul mai nou, iar pe locul celui vechi să fie amenajată o gradină publică, aceasta fiind prima amenajare care a stat la baza cunoscutului parc de astăzi.

Că osemintele nu au fost ridicate în totalitate o dovedește și o descoperire din 2017, când la marginea parcului,  în timpul unor săpături de cel mult 40 cm făcute de muncitori pentru un șanț care să găzduiască o rețea de utilități, au fost găsite urme de morminte.

Piața Sfântul Gheorghe: biserică medievală, moschee, morminte și spectacole

În anul 1323 este atestată în Cetatea Timişoarei biserica cu hramul Sfântul Gheorghe. Legenda spunea că biserica a fost transformată în moschee după 1552, când Timişoara este cucerită de otomani. La rândul ei moscheea a avut arondat un cimitir din care au fost cercetate peste 160 de morminte, toate Timişoar din perioada otomană.  Pe de altă parte, în aceeași zonă, au fost descoperite și alte morminte, creștine, iar arheologii au avut o sarcina dificila în a descâlci povestea locului.

“Este cimitirul medieval de după 1552, de după cucerirea Timisoarei de către otomani. Este un cimitir care a funcționat o lungă perioadă de timp. De unde am dedus acest lucru? Datorită faptului că o bună parte din morminte sunt intersectate și tăiate de altele. Cimitirul are mai multe etape de funcționare, probabil ultimele înmormântări au fost făcute în anul cuceririi de către   armatele lui Eugeniu de Savoya in 1716”.”, afirma în timpul lucrărilor de cercetare Florin Drașovean, arheolog.

După finalizarea descărcării arheologice, Piața Sfântul Gheorghe a fost reamenajată ca un amfiteatru unde au loc diverse concerte sau alte spectacole. Puțini sunt cei care știu însă că asistă la ele din zona unde, timp de sute de ani, au existat locuri de veci.

De fapt, arheologii spun că în perimetrul fostei cetăți, oriunde se sapă suficient de adânc, se vor descoperi rămășițe din perioada medievală. Fie că este vorba de case, lăcașuri de cult sau locuri de veci. Un exemplu este zona dinspre fostul comisariat militar al orașului, unde deși nu se știa nimic despre existența vreunui cimitir, au fost descoperite mai multe schelete, inclusiv de copii, dar și prezența alături de acestea a unor bile metalice care sugerau că victimele ar fi fost împușcate.

Urmăriți Impact.ro și pe