Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților

Cazacu Alexandru 09.02.2023, 08:41
Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților

Printre sărbătorile importante ale creștinilor ortodocși se numără și Moșii de iarnă 2023. În Sâmbăta Morților, cum mai este denumită sărbătoarea, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți în neființă. Când pică Moșii de iarnă în acest an și care sunt unele dintre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri respectate în această zi, vă spunem noi în continuare.

Pe ce dată pică Moșii de iarnă 2023

Anul acesta, sărbătoarea Moșilor de iarnă va avea loc pe 18 februarie, cu o zi înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Sfintelor Paști. Sărbătoarea este stabilită întotdeauna într-o zi de sâmbătă, de aceea mai este denumită și Sâmbăta Morților. Data la care se prăznuiesc Moșii de iarnă nu este una fixă, variind în funcție de data la care pică sărbătoarea Învierii Mântuitorului.

Moșii de iarnă 2023 este una dintre cele mai importante sărbători din cea de-a doua lună a anului. Cu această ocazie, în toate bisericile din țară se face pomenirea celor adormiți. Aceasta este prima din cele șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare.

În ziua Moșilor de iarnă, se oficiază Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii, iar preoții din toate colțurile țării îi pomenesc pe cei trecuți în neființă. În Sâmbăta Morților, enoriașii merg la biserică cu colivă, colaci, vin roșu, dar și cu un pomelnic cu numele celor adormiți.

Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă 2023

Credincioșii duc la biserică și pachete cu alimente. Bucatele sunt sfințite de către preotul paroh, iar apoi împărțite celor mai puțin norocoși. În unele zone din țară, gospodinele dau de pomană piftie, fructe, plăcinte sau alte alimente care le-au plăcut celor pomeniți.

În zona Transilvaniei, pe lângă colivă și vin, oamenii dau de pomană și un chec cu mere numit „pupi”. În schimb, în Bucovina, din pachete nu lipsește plăcinta cu brânză. Conform tradiției, pomana trebuie să fie însoțită de o lumânare.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

La fel ca și în alte zile de sărbătoare, la Moșii de iarnă 2023, creștinii au mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă cu sfințenie. În dimineața Sâmbetei Morților, enoriașii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie și la Parastasul pentru pomenirea celor care nu mai sunt printre noi.

După cum am menționat și anterior, oamenii aduc cu ei pachețele cu colivă, prescură și vin. După ce au fost sfințite, bucatele sunt împărțite, în primul rând celor necăjiți. Cu toate acestea, pomana se poate oferi și rudelor sau vecinilor.

În unele zone din România, după slujbă credincioșii merg alături de preot la mormintele rudelor care au decedat. Aici, preotul săvârșește o slujbă mică, iar mormântul este stropit cu vin.

Moșii de iarnă 2023
Pe ce dată pică Moșii de iarnă 2023

Moșii de iarnă 2023 – Rugăciune pentru pomenirea morților

Acum că am aflat toate aceste lucruri, iată și o rugăciune frumoasă care se rostește pentru sufletul celor adormiți:

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele răposaților), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Conform tradiției creștine, în Sâmbăta Morților, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, pentru că acestea vor încălzi sufletele celor trecuți în neființă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...