Pușculița cu bănuți uitați, scoși demult din circulație, poate fi o sursă frumoasă de câștiguri neașteptate. În timp ce unele valorează câteva sute de lei, există o monedă românească pe care poți lua mii. Valoare ei este subiect de dezbatere între experți, unii spunând că poate ajunge și la 250.000 de euro. Care a fost, însă suma atinsă.
Banii românești au trecut printr-o serie de schimbări importante în ultimele decenii. Mulți încă au, în casa părinților sau poate a bunicilor, câteva amintiri din vremurile trecute, monede vechi, scoase din circulație. Cu toate că nu mai putem cumpăra nimic cu ele în prezent, unele dintre ele ne pot aduce, totuși, câștiguri nebănuite. Lista celor mai vânate și căutate monede în piață cuprinde piese ce sunt destul de des păstrate în gospodăriile românilor.
Cel mai simplu exemplu este moneda de 1.000 de lei cu Mihai Viteazu, pusă în circulație pe 1 decembrie 1991. Acum, valoarea ei ar putea ajunge până la 300 de lei. Pe site-urile dedicate anunțurilor și licitațiilor, se vinde cu sume cuprinse între 100 și 200 de lei.
Lista completă cu monede vechi valoroase:
Cea mai valoroasă monedă românească este considerată „polul lui Carol I”, ce are o valoare nominală de 20 de lei. Emis în 1868, banul purta efigia domnitorului și cântărea 6,5 grame, având în compoziție 90% aur și 10% cupru.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Polul lui Carol I” a fost emis în mai puțin de 200 de exemplare. Moneda era parte a planului domnitorului de sfidare a Imperiului Otoman și de acțiune independentă, potivit culturalbzi.ro. Nu a fost pus niciodată în circulație, ci trimisă spre topitoriile turcești. Foarte puține exemplare au supraviețuit.
Potrivit presei, în catalogul de monedă românească semnat de Erwin Schaeffer și Bogdan Stambuliu, piesa de 20 de lei din 1868 are o cotă de 250.000 de euro. Valoare contestată de eperții BNR care avansează o altă estimare: 100.000 de euro.
Nici măcar valoarea dată de BNR nu a fost vreodată atinsă, maximul fiind de 32.500 de dolari, în 2010.