Moneda din aur lansată de BNR. La ce preț va putea fi achiziționată, trebuie să o ai

Cătălina Burghelea 16.12.2021, 13:13
Moneda din aur lansată de BNR. La ce preț va putea fi achiziționată, trebuie să o ai

Anunț de ultimă oră pentru români. Potrivit ultimelor informații, Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, 20 decembrie, o monedă din aur. Tema acesteia o reprezintă „200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri”, fostul Ministru al Afacerilor Externe al României și un mare poet.

Apare „o nouă monedă” în România. BNR lansează banul din aur

Mai exact, potrivit unui comunicat de presă transmis de BNR, moneda din aur are o valoare nominală de 100 de lei, formă rotundă, diametru de 21 mm, o greutate de 6,452 g şi cant zimţat.

Ce este desenat pe monedă

Aversul monedei redă clădirea Teatrului Naţional din Iaşi, de la începutul secolului al XX-lea, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune – „2021”, stema țării noastre şi valoarea nominală – „100 LEI”. În ceea ce privește reversul monedei, acesta prezintă portretul, numele şi semnătura lui Vasile Alecsandri şi anii între care a trăit omul politic („1821” şi „1890”).

Reprezentanții BNR au mai precizat că noile monede din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate atât în limba română, cât și în engleză, dar şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se află semnătura guvernatorului BNR şi a casierului central.

Curs BNR miercuri 17 noiembrie

Preț de vânzare cât un salariu

Tirajul maxim pentru moneda din aur, cu tema „200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri”, este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare va fi de 2.300 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare, mai anunță Banca Națională a României.

Monedele din aur, ce urmează să fie lansate din 20 decembrie, au putere circulatorie pe teritoriul României, iar apariția în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale.

Banul va fi lansat luni, 20 decembrie

BNR nu se află la prima emisie numismatică de colecție. În ultimii ani, Banca centrală a mai emis monede noi, dar nu pentru circuit, ci doar pentru colecționari. Printre cele mai deosebite se numără monedă din aur cu tema „330 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti”. Bnaul a avut o valoare nominală de 100 lei, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 21 milimetri şi o greutate de 6,452 grame.

Noua monedă anunțată de BNR este pentru a sărbători 200 de ani de la naşterea celebrului politician Vasile Alecsandri. În totalitate din aur, noua monedă va fi lansată luni, 20 decembrie, în sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale.

„Achiziția efectelor numismatice se realizează exclusiv prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR. Colecționarii pot consulta lista monedelor, medaliilor, bancnotelor sau seturilor de monetărie disponibile la vânzare doar la ghişeele sucursalelor băncii centrale.

În momentul lansării unei emisiuni numismatice noi, un stoc limitat de piese este disponibil pentru rezervări online. Pe lângă acesta, o parte a fiecărei emisiuni este destinată achiziționării directe, fără o rezervare prealabilă.

Pentru a evita aglomerația, vă recomandăm să sunați la numărul de telefon aferent sucursalei de unde doriți să achiziționați piesa numismatică. Programul și datele de contact ale sucursalelor BNR sunt disponibile aici”, se arată pe site-ul BNR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...